Händelserna i Falun, där kommunen vill upphöra att hyra lokaler av Evangeliska frikyrkans församling på orten, skapar frågor kring homosexualitet och religionsfrihet i kyrkor på även andra håll i landet.
När Dagen gör en rundringning bland samfundsledarna i fem frikyrkosamfund säger alla att samtal pågår kring frågan om homosexualitet och bemötandet av homosexuella, men att mer finns kvar att göra. Flera följer vad som har hänt i Falun, och reagerar.
Läs också: Lugnetkyrkan i Falun: Detta har hänt
Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan:
– Det här är en fråga om människors liv, och det kan vara oerhört jobbigt och smärtsamt, säger Lasse Svensson i Equmeniakyrkan. Samtidigt behöver vi tala om religionsfrihet, och när vi kränker och inte. Jag upplever att politikerna väldigt lätt har snabba åsikter kring något som inte är lika enkelt när de skrapar på ytan, säger han.
Lasse Svensson är ledare för det enda frikyrkosamfund som både har församlingar som viger samkönade och andra som inte gör det. Alla Equmeniakyrkans lokala församlingar har samtidigt inte bearbetat frågan, något han anser är viktigt att göra med tanke på att det omgivande samhället plötsligt kan kräva svar.
Daniel Alm, föreståndare i Pingströrelsen
Pingströrelsen har nyligen gjort en enkät bland drygt 100 pastorer i 80 pingstförsamlingar för att bearbeta hbtq-frågor i olika forum.
– Jag uppfattar att pingstpastorerna vill stå kvar vid äktenskapssynen med man och kvinna och samtidigt vill ha en öppen kyrkgemenskap där alla människor – oavsett bakgrund – är välkomna. Jag upplever inget tryck internt i den här frågan, säger Daniel Alm, föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan.
Han medger samtidigt att han inte är säker på att ha 100 procent av församlingsfolket med sig i de här frågorna.
De samtal som nu pågår i lokala pingstförsamlingar handlar om bemötande, tillhörighet, medlemskap och ledarskap i förhållande till homosexuella – och inte äktenskapsfrågan, uppger Daniel Alm.
Läs också: TV: Lugnetkyrkan upplevs stå för ett förtryck av homosexuella
Linalie Newman, missionsdirektorer i Evangeliska frikyrkan
Linalie Newman, en av missionsdirektorerna i EFK, talar om en "inre process" som pågår, där frågan om mottagandet av homosexuella har lyfts i EFK:s styrelse och vid olika pastors- och ledarsamlingar med mera. Ett samtalsmaterial för församlingarna är också på gång.
– Vi vill kunna föra goda samtal i församlingarna, även om man tycker olika i de här frågorna. Vi behöver dela brottningskampen, säger hon.
Det finns både ett pastoralt församlingsperspektiv och bibelteologiska perspektiv att beakta, påpekar Linalie Newman.
– Det här handlar om våra vänner, släktingar och kollegor. Vi vill uttrycka omsorg om människor som lever i en samkönad relation. Samtidigt vill vi förhålla oss till Guds ord och vårt samvete i detta. Vad skulle Jesus göra? är en viktig fråga att ställa.
Kjell Olausson, biträdande nationell ledare för Frälsningsarmén
Företrädaren för Frälsningsarmén kan inte peka på några liknande erfarenheter som i Falun, och uppger att de står fast vid sin traditionella äktenskapssyn.
– Alla är välkomna till Frälsningsarmén. Vi vill hjälpa och stödja människor utan åtskillnad, men vi tror att äktenskapet är mellan man och kvinna, säger Kjell Olausson.
Gunnar Jonsson, nationell missionsledare för Alliansmissionen
Även inom Alliansmissionen står man fast för en traditionell syn på äktenskap mellan en man och kvinna, de har liksom Frälsningsarmén inte heller haft erfarenhet av liknanade händelser som i Lugnetkyrkan i Falun.
– Hos oss har samtalen förts under flera år och frågan är levande inom rörelsen, säger Lars-Gunnar Jonsson, nationell missionsledare hos Alliansmissionen.
HBTQ-frågor till Sveriges kristna råd
Händelserna i Dalarna har engagerat både Daniel Alm och Linalie Newman, som också har tagit upp frågan i Sveriges kristna råd.
– Just nu handlar det om gränsdragningen för hur mycket det offentliga samtalet ska kunna styra över frikyrkorna. Vi anser oss inte vara diskriminerande genom den äktenskapssyn vi har, säger Daniel Alm.
– Jag förstår att det här har väckt mycket hos medlemmarna i Lugnetkyrkan i Falun i form av tankar och frågor. Samtidigt är det fantastiskt att de fortsätter vara kyrka och möter människor. Vi står tillsammans och finns som ett stöd i detta, säger Linalie Newman.
Läs mer: Sveriges kristna råd tar kamp för religionens utrymme