FALUN. Frikyrkan, hbtq-rörelsen och lokalpolitikerna möttes under festivalen Dala Pride för att diskutera gränserna för religionsfrihet och diskriminering. Detta efter sommarens stundtals heta debatt i lokala medier om kommunens hyresavtal med Lugnetkyrkan.
Ett dansande Pride-tåg fyllde Stora torget i Falun under lördagen – med regnbågsflaggor och plakat som hyllade ”all kärlek”. Men att Lugnetkyrkan bara viger man och kvinna inför Gud, har provocerat kommunledningen, som har aviserat att hyresavtalet för den kommunala förskola som finns i församlingens lokaler inte kommer att förlängas.
Samtalet fördes i god ton, men utifrån tydliga positioner.
– Min bedömning är att det är problematiskt att ha de här lokalerna eftersom vi har så olika syn på hbtq-personers rättigheter, sa kommunalrådet Joakim Storck (C) inför den överfulla salen med cirka 150 besökare.
Har gjort kunskapsresa
Han förklarade samtidigt att det här inte är någon vanlig diskussion för ett kommunalråd. Och medgav att han har fått göra en ”kunskapsresa” kring vad religionsfrihet och diskriminering innebär. Storck konstaterade att det här inte handlar om juridisk diskriminering utan om värdegrund som ska stämma överens.
Öyvind Tholvsen är nytillträdd pastor i Lugnetkyrkan. Han hade 20-30 församlingsmedlemmar med sig i publiken, och uttryckte glädje över att frikyrkan och hbtq-rörelsen kan mötas och föra samtal. Det behövs, sa han.
– Jag beklagar de uttalande som har kommit från oss där vi har sagt att homosexualitet är en trasighet. Detta är inget man kan läsa i våra grunddokument, och vi förstår att uttalandet väckte starka reaktioner.
Inga anmälningar gjorda
Han efterlyste att alla sju diskrimineringsgrunder i lagen, inklusive religionsfrihet, ska respekteras. Församlingen har inte fått några konkreta påpekanden från kommunledningen eller andra angående diskriminering i Lugnetkyrkans lokaler, noterade han.
– Om det har skett kränkande särbehandling måste vi få reda på det direkt. För det här är väldigt allvarligt och emot vår uthyrningspolicy och grund som församling. Då vill vi göra något åt det direkt, det är inte acceptabelt, sa Öyvind Tholvsen till kommunledningen.
Läs mer: TV: Medlemmarna upplevs stå för ett förtryck av homosexuella
Otrevliga mejl
Kommunalrådet Joakim Storck har uppfattat att det finns människor med ”skev syn på människovärdet” som gömmer sig bakom det skydd som religionsfriheten ger. Han berättade om otrevliga mejl som har skickats till honom från människor som kallar sig kristna sedan debatten började.
Han riktade sig till ledarskapet i Lugnetkyrkan och Evangeliska frikyrkan nationellt, som kommunalrådet menade signalerar till de här individerna att det ”är okej att tänka annorlunda om människor med homosexuell läggning”.
– Det vore klädsamt om den här diskussionen sattes igång på riktigt i stället för att diskutera om det här är en upphandlingsfråga, sa han.
Teologiskt svår fråga
Pastor Öyvind Tholvsen efterlyste å sin sida mer av respekt från kommunens sida, kring att det här för kyrkorna är en svår teologisk fråga som man ”våndas över”, och där man försöker lyssna in vad Gud vill. Detta måste även ett sekulärt samhälle förstå, sa han.
Samtidigt påpekade Tholvsen att Europadomstolen redan har prövat att exempelvis katolska kyrkan har rätt göra teologiska uttolkningar på det här området.
– Vi jobbar med de här frågorna ständigt. Men vi har också minnena av när baptister fick lämna landet för att vi inte hade rätt syn på dopet och nattvarden. Detta påminns vi om. Vi vill ha dialog och samtal, men utöva inte press och makt, sa han till politikerna.
Lugnetkyrkans pastor tyckte vidare att det är sorgligt när grupper ställs mot varandra, och sa att han hade förväntat sig att regnbågsflaggan skulle rymma alla diskrimineringsgrunderna. Han vill inte betraktas som en som ”förstör festen”.
– Tänk om vi som kyrka i stället hade fått höra: ”Oj, vad roligt att det finns människor med religiösa övertygelser här, det behöver Falun.”
Läs mer: Lugnetkyrkan i Falun: Detta har hänt