Nyheter

Framgångsteologen Benny Hinn vänder framgångsteologi ryggen

Efter att ha förkunnat ”prosperity gospel” nästan hela sin aktiva tid som predikant och levt ett liv i extravagans med lyxhotell och privatplan, gör nu Benny Hinn upp med allt vad framgångsteologi heter. – Framgångsteologin har spårat ur och jag rättar nu till min egen teologi.

Det förbluffande uttalandet kom under en predikan om hur evangeliet påverkar en människas liv på rätt sätt. Att det inte handlar om att människan ska må bra själsligt, utan lämna allt, för att på det sättet vinna sitt liv.

– Jag är ledsen att behöva säga att framgångsteologin har spårat ur och jag rättar nu till min egen teologi, och ni behöver veta det. När jag läser Bibeln nu så gör jag det inte på samma sätt som jag gjorde för 20 år sedan, sa Benny Hinn i en livesändning på Facebook på måndagen.

”En skymf mot Herren”

Han berättar i sändningen att han dragit sig för att göra sin nya ståndpunkt offentlig, eftersom han ogärna vill såra sina vänner och andra som fortfarande tror att framgångsteologin är verklig.

– Men nu ska jag chocka en del av er: Jag menar att det är en skymf mot Herren att säga ”ge 1 000 dollar”. Jag menar också att det är en skymf mot den helige Ande att sätta en prislapp på evangeliet. Det där är jag färdig med. Jag kommer aldrig igen be er att ge 1 000 dollar eller någon annan summa, jag tror att den helige Ande helt enkelt är trött på det.

Vintern 2018 gjorde Hinn liknande uttalanden, då han berättade att han börjat omvärdera sin syn på framgångsteologin och förklarade även då att han inte hittar stöd för det i Bibeln. Nu går han alltså ett steg längre och gör rent hus med sin gamla förkunnelsestil.

– Jag tror att det skadar evangeliet, så jag markerar på det här sättet för första gången i mitt liv, och om jag ska vara frank så bryr jag mig inte vad folk tycker om mig längre, fortsatte Hinn.

Läs även: Vad är framgångsteologi?

– Om jag får höra någon som uttrycker att man kan ”bryta sig ur skuldfällan genom att ge 1 000 dollar” så kommer jag tillrättavisa den personen. Det binder evangeliet och välsignelsen och det bedrövar den helige Ande.

Hinns brorson skrev bok

Den omtalade tv-evangelistens uttalanden kommer bara ett par månader efter att hans brorson, Costi Hinn, som i sin ungdom arbetade i Benny Hinns organisation, kom ut med boken ”Gud, girighet och (framgångs)evangeliet – Hur sanningen överväldigar ett liv byggt på lögn”. I boken gör han upp med framgångsteologin och hur – enligt honom själv – hans familj utnyttjat miljontals människor med hjälp av framgångsteologin och ofta erbjudit mirakel mot pengar.

Läs även: Mikael Stenhammar: Framgångsteologin leder oss bort från Kristus

Fler artiklar för dig