Nyheter

Olof Edsinger och RFSL-debattör: ”Falu kommun framställer frikyrklighet som en sjukdom”

I en debattartikel i Dalarnas tidning kristiserar hbtq-debattören Magnus Kolsjö och teologen Olof Edsinger Falu kommun. Bakgrunden är de senaste veckornas omdiskuterade samarbete mellan kommunen och EFK-församlingen Lugnetkyrkan.

1 av 2

Teologen Olof Edsinger och RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, står ofta som meningsmotståndare i den offentliga debatten. Men i frågan om kommunens agerande gentemot Lugnetkyrkan:  står den före detta vice förbundsordföranden för RFSL och generalsekreteraren för Svenska evangeliska alliansen på samma sida.

Turerna kring Falu kommuns samarbete med Lugnetkyrkan har varit många, där frågan om församlingens syn på hbtq-personer stått i centrum.

"Riskerar att diskriminera religionsfriheten"

I den gemensamma debattartikeln i DT konstaterar Kolsjö och Edsinger att de landar i olika teologiska slutsatser om hbtq-personer och den kristna tron, men att de i detta fall har en gemensam kritik av Falu kommuns agerande.

"Kommuner ska inte sätta sig till doms över församlingars teologi ... Det som Falu kommun riskerar att göra är därmed att diskriminera församlingarna i kommunen utifrån deras lagstadgade religionsfrihet."

"Ger bilden av frikyrkliga som en sjukdom"

Hårdast kritik riktar de mot kommunstyrelsens uttalande om att det skulle vara ett arbetsmiljöproblem för kommunanställda att vistas i en lokal vars ägare har en ”tveksam syn till hbtq-frågor”.

"Det här uttalandet hör över huvud taget inte hemma i en liberal demokrati! Det ger bilden av frikyrkliga som en smittsam sjukdom, och stänger alla dörrar för dialog i en erkänt komplex teologisk fråga."

Läs mer: Lugnetkyrkan i Falun: Detta har hänt

Fler artiklar för dig