Nyheter

Hatbrott fick Facebook att ta bort SVT-klipp

Ett humorklipp från SVT har orsakat upprördhet bland kristna. Nu har Facebook raderat klippet med hänvisning till att det bryter mot deras hatbrottspolicy.

1 av 3

Exakt varför klippet raderades framgår inte av det meddelande som Facebook skickade ut på torsdagseftermiddagen. Men Aday Bethkinne, som tillhör den syrisk-ortodoxa kyrkan och är KD-politiker i Botkyrka kommun, är ändå glad.

– Det känns bra att Facebook har lyssnat på folket och nu gör rätt, säger han till Dagen.

Däremot är han inte nöjd över SVT:s agerande.

– Vi väntar på att SVT ska be om ursäkt och radera klippet från alla sina sociala medier. Vi kräver även ett möte med SVT. Jag har, utan resultat, försökt att nå ansvariga på SVT i två dagar.

Läs mer: Kristna samlades i protest mot humorklipp från SVT

Protesterade utanför SVT

I måndags samlades ett hundratal kristna utanför SVT:s lokaler i Stockholm för att protestera mot det sju år gamla humorklippet som återpublicerades i SVT humors sociala medier i somras.

– Vi vill få uppmärksamhet kring situationen som råder, om hur det klankas ner på kristna och kristendomen, sa en av initiativtagarna, Aday Bethkinne, till Dagen.

– Många av oss kommer från länder där kristna har förföljts och förtryckts i flera hundra år. Det gör att det här blir extra känsligt, sa han.

Läs mer: SVT: Sketchen blir en onödig provokation

"SVT skämtar om allt"

Samtidigt har kritikerna också försökt förmå SVT att radera det omtalade klippet från sina sociala medier. Men hittills har SVT vägrat.

Programchefen för SVT Nöje, Thomas Hall, har till exempel sagt till SVT Nyheter att "SVT skämtar om allt, och det är viktigt för yttrandefriheten. Vi kommer inte att ta ned klippet. Vi är medvetna om att humor kan uppröra, men vi kan inte begränsa oss utifrån vem som kan tänkas bli upprörd – det är en ytterst farlig utveckling om SVT skulle censurera sin humor."

"Blir en onödig provokation"

Några dagar efter demonstrationen förklarade Aday Bethkinne för Dagen att SVT även borde be om ursäkt för klippet – något som Thomas Hall inte ville höra talas om.

– Vi har såklart tagit till oss de reaktioner som klippet har skapat, men kan samtidigt inte be om ursäkt för att vi värnar vår yttrandefrihet, sa han till Dagen.

Läs mer: Teolog: Kristna måste tåla hädisk tolkning av julevangeliet

Samtidigt medgav han brister i hanteringen.

– I den sketch som nu hamnat i rampljuset så måste jag dels försvara vår rätt att visa den, men anser också att den inte når upp till våra krav och blir en onödig provokation.

Nu har alltså Facebook raderat klippet. Frågan är om SVT gör detsamma?

Fler artiklar för dig