Fyra personer från den stora gruppen har tagit sig till Hedemora i sydöstra Dalarna. Jackson Sangiza har varit här flera gånger tidigare och när han hälsas välkommen i Frälsningsarméns gamla lokal som numera används av församlingen Hedemora Kristet Center förklarar han att det känns som att komma hem.
Klockan är strax efter 10 på förmiddagen och de 20-talet personer som har tagit sig till Åsögatan 31 stämmer upp i fyra lovsånger. Den första är ”O store Gud” – och liksom övriga sånger sjungs det både på svenska och swahili.
Därefter börjar Jackson Sangiza predika. Han talar om Elia, Herrens enda kvarvarande profet, som bad att Guds eld skulle komma över altaret. Jackson Sangiza nämner även den åldriga Hanna som efter många års sorg fick en son.
– Gud hör även gamla som ber, säger han och förklarar att syftet med resan till Sverige handlar om att förlösa något.
– Vi har ett enda mål – vi vill se väckelse över hela Sverige. Och det måste börja i våra hjärtan.
Jackson Sangiza tar därefter upp Petrus som i Apostlagärningarna uppmanar israeliterna att ångra sig och vända om för att därigenom få sina synder utplånade.
– Guds mål är att vi ska ta emot hans nåd.
Andra delen av predikan bygger på Jeremia 14 och 15. I början av kapitel 15 säger Gud ”Inte ens om Mose och Samuel stod här inför mig skulle jag ha någon medkänsla med detta folk”.
– Situationen i Sverige i dag påminner om detta, säger Jackson Sangiza och fortsätter med att förklara att Guds vrede inte skulle försvinna även om Lewi Pethrus ställde sig inför Gud.
Krävs en syndabekännelse
Helt nattsvart är det ändå inte. Men det krävs syndabekännelse. Och efter sången ”Ära till Guds namn” förklarar Jackson Sangiza att det är dags att gå ned på knä och bekänna sina egna – och landets – synder.
Bönebruset hörs snart, men medan de flesta av svenskarna sätter sig upp på stolarna igen efter en stund blir tanzanierna kvar på golvet. De står på knä, ömsom med lyfta händer, ömsom framåtlutade med armarna på golvet. Efter en halvtimme tar en av tanzanierna av sig skorna och lägger sig på mage. Gemensamt ropar de ut sina böner och periodvis övergår förtvivlan i gråt.
Till slut – efter 63 minuter – reser sig Jackson Sangiza upp och ber en kort tackbön innan samlingen avslutas.
Läs även | Nu har böneteamet från Tanzania landat
Hög tid att be tillsammans
Längst fram i kyrkolokalen finns följande text skriven på väggen: ”Söken Herren medan han låter sig finnas”.
Och enligt Jackson Sangiza är det hög tid för Sverige och kristna svenskar att vända om och att be tillsammans.
Han beskriver flera problem som sammantaget ger en dyster bild. Det handlar dels om en ljum kristenhet, dels om en stor invandring till Sverige.
– Ni har öppnat dörren till människor från Afrika och Mellanöstern. När de kommer och ni inte har er Gud kommer deras gudar att ta över, säger han.
– Om det svenska folket blir starka i Gud skulle det vara enklare att påverka invandrarna. Vi har hört vittnesmål från äldre i Sverige som berättar att kristna här tidigare var väldigt starka och att det inte var enkelt för andra att komma hit och ta med sig sina trosövertygelser.
Dessutom uppmanar han svenskarna att föda fler barn.
– Annars kommer ert land att bli invandrarnas land.
Hur får ni reda på vad som händer i Sverige?
– Kyrkan i Tanzania är ett resultat av svenska missionärer. Det finns därför en koppling mellan länderna och via kontakter i Sverige får vi reda på hur det är i Sverige.
Jackson Sangiza berättar att de ofta ber för den politiska och sociala situationen i hemlandet och att de samtidigt brukar be för Sverige.
Är det mer effektivt om ni ber för Sverige i Sverige än om ni ber för Sverige i Tanzania?
– Ja, det är mer effektivt om vi ber för Sverige när vi är på svensk mark. Det är väldigt effektivt, svarar han.
Jackson Sangiza exemplifierar genom att berätta om Lasarus. I Johannesevangeliet står det att Lasarus var sjuk, något som Jesus fick information om när han befann sig på en annan plats. Det står inte något om att Jesus bad där och då, men när han kom fram hade Lasarus redan legat i graven i flera dagar.
– Jesus frågade ”Var har ni placerat honom?” och de pekade ut platsen och Jesus gick direkt dit. Vi läser att han grät och att han sedan ropade på Lasarus och att Lasarus kom ut, säger Jackson Sangiza.
Och fortsätter:
– Här ser du att om du befinner dig på en viss plats så finns det mycket kraft. Vi ber intensivt i Tanzania, men när vi är på svensk mark är det ännu bättre. Dessutom skapas det en underbar samhörighet och solidaritet mellan det svenska och tanzaniska folket när vi ber tillsammans.
Kommer ni att återkomma till Sverige tills ni har fått bönesvar?
– Ja, absolut, det kommer vi att göra.
Även om det tar tio år eller ännu längre?
– Vi vet inte hur Guds plan ser ut. Men vi kommer att återkomma tills Gud svarar.
---
Fakta: Bönebesöket
- Den 14 augusti anlände gruppen bestående av ett 30-tal personer från Tanzania.
- Vistelsen i Sverige inleddes med en bönekonferens på Ralingsåsgården utanför Aneby innan de delade upp sig i mindre grupper.
- Drygt 20 orter, från Västerbotten i norr till Blekinge i söder, har fått besök av tanzanier.
- 4
- Så många tanzanier åkte till Hedemora.
---