Nyheter

Claphaminstitutet kräver svar av Falu kommun om Lugnetkyrkan

Hanteringen av Lugnetkyrkan är "ett av de mest graverande angreppen på religionsfriheten som jag har hört om i Sverige i modern tid", skriver Claphaminstitutets direktor Per Ewert i ett öppet brev till Falu kommun.

1 av 2

Politikerna i Falu kommun är redo att fasa ut allt ekonomiskt samarbete med Lugnetkyrkan efter att församlingen dömts ut som homofientlig i flertalet radioinslag i P4 Dalarna. Det handlar delvis om att de inte viger samkönade par, men kommunalrådet Joakim Storck (C) har argumenterar för att det också handlar hur församlingen hanterar hbtq-personer.

Som politiker hänvisade han först till att församlingen inte stod för kommunens värdegrund, och nu senast har kommunalrådet gått ut och sagt att det finns ett arbetsmiljöproblem då kommunanställda tvingas att vistas i lokaler ägda av församlingen.

Kommunpolitiker och församlingsledning verkar inte helt eniga om den här bilden, och pastor Öyvind Tholvsen har kontrat med att Falu kommun snarare verkar ha ett mångfaldsproblem. Men det hela kan mycket väl sluta med att kommunen på sikt flyttar på en förskola som hyr lokaler av Lugnetkyrkan, samt inte bokar in sig på konferenser i församlingens lokaler.

Angrepp på religionsfriheten

Nu går den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet in i debatten, och direktor Per Ewert skriver ett öppet brev till politiker och kommunledning i Falun. Han berättar att han själv har kommunala uppdrag i sin hemkommun och att det är viktigt att avtal och upphandlingar sker på rätt grunder.

"Den episod ni har dragit igång framstår som ett av de mest graverande angreppen på religionsfriheten som jag hört om i Sverige i modern tid, och det är därför ett antal saker som behöver klargöras", skriver Per Ewert.

Sedan öser han på med frågor som han vill ha svar på. Exempelvis om kommunen ställer samma åsiktskrav vid andra typer av upphandlingar? Eller om kommunen i framtiden vill veta mer om trosbekännelser och ståndpunkter i moralfrågor då avtal ska tecknas?

Skickar signaler

"Vidare: vilka signaler anser ni att ni skickar till kristna, muslimer och andra som hyser exakt samma inställning i relationsfrågor som Lugnetkyrkan?", undrar Per Ewert.

Han undrar också om det är så att kommuninvånare blir besmittade av att vistats i lokaler som ägs av en församling med "fel" åsikter?

Det öppna brevet avslutas med att Per Ewert uppmanar kommunen att backa bandet, att hanteringen av Lugnetkyrkan inte passar sig in i ett demokratiskt samhälle där religionsfrihet råder.

Fler artiklar för dig