Nyheter

SVT: Sketchen blir en onödig provokation

Programchefen för SVT Nöje, Thomas Hall, svarar nu på kritiken av humorklippet som upprört flera kristna. – Sketchen når inte upp till våra krav och blir en onödig provokation, säger han till Dagen.

Någon ursäkt vill Thomas Hall inte ge demonstranterna som samlades utanför SVT i måndags för att protestera mot ett humorklipp som de ansåg förlöjliga kristendomen.

– Vi har såklart tagit till oss de reaktioner som klippet har skapat men kan samtidigt inte be om ursäkt för att vi värnar vår yttrandefrihet.

Å ena sidan tycker Thomas Hall att ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet ska tillåta skämt om religion. Å andra sidan tycker han att SVT ska ställa kravet på sig själva att det ska finnas en poäng när till exempel religiösa symboler används.

– I den sketch som nu hamnat i rampljuset så måste jag dels försvara vår rätt att visa den, men anser också att den inte når upp till våra krav och blir en onödig provokation.

– För mig känns det poänglöst att blanda in Jesus i den här sketchen, den handlar inte om religion och det fyller inget syfte.

Läs även: Kristna samlades i protest mot humorklipp från SVT


Har reaktionerna från demonstranterna påverkat din bedömning av klippets innehåll?

– Nej , det här är en allmän princip som vi försöker följa när det gäller humor; ska man provocera så ska det finnas en poäng och en mening.

Har du förståelse för att klippet upplevs extra upprörande av dem kommer från länder där kristna förföljs och förtrycks?

– För mig är yttrandefrihet ett av de viktigaste vapnen mot förföljelse och förtryck så med den största respekt för det människor har upplevt så menar jag att yttrandefriheten är central för att de inte ska behöva uppleva förföljelse och förtryck igen, säger Thomas Hall till Dagen.

I ett tidigare uttalande till SVT Nyheter skrev Thomas Hall: ”SVT skämtar om allt, och det är viktigt för yttrandefriheten. Vi kommer inte att ta ned klippet. Vi är medvetna om att humor kan uppröra, men vi kan inte begränsa oss utifrån vem som kan tänkas bli upprörd – det är en ytterst farlig utveckling om SVT skulle censurera sin humor.”

"Vi kräver en ursäkt"

Aday Bethkinne var en av initativtagarna till demonstrationen. Han tycker att det är bra att SVT medger att klippet är en provokation och tror att det är ett resultat av den senaste tidens uppmärksamhet kring sketchen. Samtidigt är han inte nöjd, utan kommer att gå vidare för att få träffa ansvariga på SVT.

– Vi kräver en riktig ursäkt och vill föra en dialog så det här inte upprepas. Förutom att diskutera det här specifika klippet vill vi prata med ansvariga på SVT om kristnas situation i världen. 

Hur ska ni få till ett sådant möte?

– Vi kommer fortsätta skriva och begära ett möte. Vi går vidare den vägen. Eller så får de kontakta oss. Vi förväntar oss att de tar ansvar och kontaktar oss.

Läs även: NRK beklagar antisemitiskt uttryck i satirsketch

Fler artiklar för dig