Nyheter

Teologi lockar elever till enskilda högskolor

Många vill studera teologi i höst. Detta trots att intresset för humaniora och teologi sjunker på landets universitet.

1 av 5

I veckan drar terminen i gång för många av Sveriges teologistudenter. ALT, Akademi för Ledarskap och Teologi, har i år närmare 80 nya studenter på kandidatprogrammet, varav de flesta läser pastors- och ledarprogrammet. Utöver det påbörjar ett tiotal elever det nystartade masterprogrammet.

– Det är fantastiskt roligt. Vi ser att vi har ett stort förtroende, säger rektor Niklas Holmefur.

Även de fristående helgkurserna har varit populära i år, men någon teologitrend vill Niklas Holmefur ännu inte prata om.

– Man behöver ge det några år innan det går att fastslå. Men vi ser att de första åren i den nya organisationen har gått bra. Sedan drar ju folk folk. Tidigare studenter lockar nya studenter.

Läs mer | Det här kan du bli på de teologiska högskolorna

Motsatta trender

Även EHS, tidigare THS, Johannelunds teologiska högskola och Newmaninstitutet har haft högt söktryck på sina teologiska utbildningar. Samtidigt är intresset för humaniora och teologi på Sveriges universitet rekordlågt, enligt siffror från Universitetskanslersämbetet, rapporterade TT tidigare i år.

– Att Teologiska högskolan står sig så bra tror jag beror på att det spridit sig ett rykte om en bra studiemiljö. Vi vill ha akademisk toppklass, samtidigt som det ska finnas ett engagemang och en värme, säger Sofia Camnerin, biträdande rektor på Teologiska högskolan vid Enskilda Högskolan.

Sedan 2017 erbjuder EHS även östkyrkliga studier, som innefattar utbildning av ortodoxa präster. Dessa studier har ökat i popularitet för varje år och i år läser totalt 44 personer inom detta område.

Filosofi, kultur och teologi

På Newmaninstitutet i Uppsala, grundat av jesuiterna i Sverige och medarbetarna kring tidskriften Signum, står studierna i teologi, filosofi och kultur nära varandra. Rektor Erik Åkerlund tror att det är en av anledningarna till att många vill läsa teologi hos dem.

– Jag tror att det har saknats i svensk tradition, att ha så mycket filosofi inbakad i teologistudierna. Många elever upplever hur värdefullt det är för teologistudierna att läsa kultur och filosofi.

Även Åsa Granath, studierektor på Johannelunds teologiska högskola, lyfter fram deras skolas profil som en orsak till dess popularitet.

– Vi har en unik roll, med vår tydliga kristna profil och där vi erbjuder en integrerad utbildning som varvar teori och praktik. Vi vill vara församlingsrelevanta med fokus på ledarskap.

Vill öka religionskunskapen

Sofia Camnerin på EHS är glad över att många väljer att läsa teologi. Hon tycker att alla svenskar borde öka sina religionskunskaper.

– Sverige blir alltmer mångreligiöst och religionen spelar en stor roll för de människor som kommer hit. Om vi med våra extremsekulära ögon inte förstår vad religionen betyder för människor, kan det bli svårt för oss att mötas och ta varandra på allvar.

Förutom ovan nämnda högskolor erbjuder även Uppsala, Göteborgs, Lunds och Umeås universitet teologiutbildningar. Dagen har också varit i kontakt med Skandinavisk Teologisk Högskola som ännu inte har siffror för höstens elevunderlag.

Läs även | Sändaren: Låt Joel Halldorf bli ny biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan

---

Vad är en enskild utbildningsanordnare?

  • Det är en icke-statlig högskola som drivs av till exempel stiftelser eller föreningar.

    Majoriteten av de enskilda utbildningsanordnare har bara utbildning inom ett eller ett par områden. Det rör sig främst om vård-, psykoterapeut- eller teologisk utbildning.

    En enskild utbildningsanordnare kan vara en stiftelse, förening eller företag.

---

Fler artiklar för dig