Nyheter

Lugnetkyrkan i Falun: Detta har hänt

Det började med en granskning, nu kommer konsekvenserna.

I början av sommaren började P4 Dalarna i en rad inslag rapportera om frikyrkor som de menade diskriminerar homosexuella. Dels handlade det om frikyrkor som inte viger samkönade par, dels handlar det om församlingars bemötande av hbtq-personer.

Främst handlade inslagen i P4 om Lugnetkyrkan i Falun, en församling inom Evangeliska frikyrkan (EFK), där en tidigare ordförande kommit ut som homosexuell, och kunde berätta om sina upplevelser.

Kommunens reaktion: Avbryt hyresavtal

Efter att ha i inslagen talat om Lugnetkyrkan som en homohatande församling vände sig P4 Dalarna till Faluns politiker. Falu kommun har sedan flera år tillbaka ett hyresavtal med Lugnetkyrkan, då en kommunal förskola hyr in sig och driver förskoleverksamhet i en av kyrkans lokaler.

Lugnetkyrkan hyr även ut sina lokaler med jämna mellanrum i andra sammanhang, bland annat av Falu kommun.

Kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Joakim Storck, gick då ut och sa att kommunen var redo att fasa ut samarbetet med Lugnetkyrkan, med hänvisning till kommunens värdegrund, vilket han menade att kyrkorna inte kunde skriva under på.

Joakim Storck menade vidare att det här skulle kunna komma att gälla ekonomiska samarbeten med alla trossamfund som inte kunde dela kommunens värdegrund.

Läs mer: Falu kommun: Lugnetkyrkan ger arbetsmiljöproblem för våra anställda

Samfunden försvarar Lugnetkyrkan

Rapporteringen av frikyrkorna i Dalarna har fått flera kyrkoledare att reagera, bland annat anmälde pingstledaren Daniel Alm  radioinslagen till granskningsnämnden, då han tyckte de var osakliga.

Även Evangeliska frikyrkans (EFK) ledning gav sig in i debatten och försvarade att en församling måste få ha rätt att ha sin egen vigselsyn.

Lugnetkyrkan, som tillhör EFK, kommer till hösten att få en ny föreståndare.

Framtida kommunsamarbete utreds

Lugnetkyrkans pastor Öyvind Tholvsen har haft samtal med kommunen, han har sagt till Dagen att det vore olyckligt om kommunen och församlingen inte skulle kunna samarbeta.

Kommunstyrelsen i Falun har trots detta signalerat att de tänker fasa ut samarbetet med Lugnetkyrkan på sikt.

Under Falu Pride som ägde rum i mitten av september möttes Lugnetkyrkans pastor Öyvind Tholvsen och Faluns kommunalråd Joakim Storck i en debatt.

Vid samma tid meddelar Falu kommun att de kommer utreda om kommunen ska fortsätta göra samarbeten med samtliga religiösa samfund framöver.

Fler artiklar för dig