Nyheter

Nya pastorer tar täten i de största EFK-kyrkorna

De flesta av Evangeliska frikyrkans 15 största församlingar har fått nya ledande pastorer senaste tiden, eller är på gång att byta. Dagen listar den nya laguppställningen i en församlingsrörelse som nu söker vägarna framåt.

Inom fotbollen kallas perioden när många spelare, ungefär samtidigt, byter lag för ”silly season”. Något liknande har senaste året skett på pastors- och föreståndarfronten inom Evangeliska frikyrkan, EFK.

Lugnetkyrkan i Falun, med drygt 400 medlemmar, får i dagarna Öyvind Tholvsen som ny pastor. Han har tills nyligen varit centralt placerad programledare för EFK i Örebro. I sin nya tjänst har han direkt hamnat i hetluften och fått hantera en mediedebatt i Dalarna kring församlingens syn på homosexualitet som har seglat upp under sommaren.

Åter i församlingstjänst

I Korskyrkan i Uppsala tillträder den 1 september Anders Blåberg som ny pastor och föreståndare. Han är tidigare samfundsledare för Evangeliska frikyrkan och därefter generalsekreterare för Svenska bibelsällskapet.

Återvänder till lokal församlingstjänst, delvis inom EFK, gör också pingstprofilen och Europapingstledaren Pelle Hörnmark, som framöver blir ny föreståndare för samarbetsförsamlingen Ulriksbergskyrkan i Växjö (EFK och Pingst).

I Kungsportskyrkan i Huskvarna, en av Evangeliska frikyrkans större församlingar med cirka 800 medlemmar, blir biträdande pastorn David Axelsson vid månadsskiftet ny huvudpastor. Detta efter Hans Jansson som efter 15 år går över till vanlig pastorstjänst i församlingen.

Läs mer | "Pastorsbyten skapar tro och hopp för framtiden"

Unga föreståndare

Ellen Hemström, 28 år, är den yngsta nya föreståndaren och leder sedan ett drygt år Filadelfiakyrkan i Örebro med cirka 900 medlemmar. Hon kom direkt från sin teologiska utbildning när hon tillträdde, men var känd sedan tidigare i församlingen.

Johan Arenius, 35 år, och tidigare ordförande för kristna ungdomsförbundet Equmenia, hade några månader tidigare tillträtt som pastor och föreståndare för Immanuelskyrkan i Örebro.

Få kvinnor

Det är glest med antalet kvinnor bland de nya föreståndarna. En andra är Eva-Marie Hultberg i Ryttargårdskyrkan i Linköping, nu tf föreståndare och pastor ihop med Peter Nordlander, när pastor Fredrik Lignell gått ner i tjänstgöringsgrad. Drygt 1 000 medlemmar står de båda i spetsen för.

Korskyrkan i Norrköping leds numera av Björn Strömvall, som kom från en likande tjänst i Västerås. David Blondell, senast från Skövde, är ny föreståndare i Korskyrkan i Jönköping. Korskyrkan i Borås leds numera av Stig Bomberhult, tidigare Växjö.

Saron i Göteborg

En av de allra största EFK-församlingarna, Saronkyrkan i Göteborg, med över ett tusen medlemmar, har fortfarande en tf föreståndare, Daniel Dalemo, ett och ett halvt år efter att Joakim Hagerius slutade och blev opinionsredaktör på Dagen. Korskyrkan i Västerås söker också huvudpastor.

Även församlingen New Life i Alvik, Stockholm, som bildades 1993, står utan pastor sedan grundaren John van Dinther nyligen och oväntat sagt upp sig. En ny föreståndare ska sökas. Erfarna Peter Svanberg från Equmeniakyrkan har samtidigt precis börjat som ny pastor i församlingen med ansvar för att utveckla ledare och träna nya församlingsplanterare.

Nya på huvudkontoret

Centralt på Evangeliska frikyrkans nationella kontor i Örebro hittas också många nya ansikten på ledande poster. Detta tillsammans med två nya samfundsledare, Linalie Newman och Ingemar Forss, som tillträdde förra året.

---

Fakta: Evangeliska frikyrkan

  • Har cirka 30 000 medlemmar i 300 lokala församlingar över hela landet, och är en av de klassiska frikyrkorna.
  • Bedriver internationell verksamhet i 40-talet länder.
  • Huvudkontoret finns i Örebro.
  • En sammanslagning av Örebromissionen, Helgelseförbundet/Fribaptistsamfundet, som skedde 1997.

---

Fler artiklar för dig