Nyheter

Kyrkklockor ringde mitt i natten

Kyrkklockorna i Skederids kyrka i Roslagen började ringa mitt i natten.

Vid midnatt natten till i måndags vaknade invånarna i det lilla samhället Skederid i Roslagen av att kyrkklockorna började ringa.

– Det visade sig att det hade blivit ett elektroniskt fel på styrningen av kyrkklockorna, berättar Peder Lundin, fastighetsansvarig i Roslagens västra pastorat.

Ringde i tre kvart

Kyrkklockorna hann ringa i ungefär 45 minuter innan en kyrkvärd lyckades slå av systemet så att de tystnade.

Har folk i bygden som blev störda hört av sig och klagat?

– Nej, jag tror att de flesta har förståelse för att det kan bli fel ibland. Det är ju programmerade datorer som styr klockringningen i många kyrkor i dag och då kan det tyvärr bli så här, säger han till Dagen.

Kan ni garantera att det inte händer igen?

– Garantera går inte men vi hoppas förstås att det inte ska hända igen. Troligen är det åskan som orsakat något fel i programmeringen. Det är ganska komplicerade saker.

Varnade vid katastrofer

Förr var det kyrkklockorna som varnade folket vid katastrofer, som stora bränder eller krig. Men den rollen har övertagits av anda institutioner i samhället.

– När kyrkklockorna ringer kan äldre människor bli oroliga och det vill vi förstås inte medverka till, säger Peder Lundin.

Läs också: Pekka Heino stoppade kyrkklockor efter klagomål

Skederids kyrka ligger mitt emellan Rimbo och Norrtälje och tillhör Uppsala stift. Dess äldsta delar uppfördes under senare delen av 1200-talet och den är antagligen byggd av lagmannen Birger Persson som var far till heliga Birgitta.

Fler artiklar för dig