Nyheter

Svensk judisk ledare markerar mot Wallström

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, tackar nej till att delta på UD:s årliga minnesföreläsning till minne av Raoul Wallenberg. Anledningen är Margot Wallströms (S) möte med Irans utrikesminister.

Den 27 augusti infaller Raoul Wallenbergs dag, till minne av den svenska diplomaten som i Budapest räddade tusentals judar undan Förintelsen. Utrikesdepartementet bjuder in till sin årliga minnesföreläsning där utrikesminister Margot Wallström (S) själv brukar hålla tal.

På plats brukar bland annat svenska judiska företrädare finnas. Men i år tackar Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet samt judiska församlingen i Stockholm, nej. Anledningen är att Sverige bjudit in Irans utrikesminister Javad Zarif.

– Raoul Wallenberg hade civilkurage att stå upp mot den tidens största mördarregim, säger Aron Verständig till Dagen om hur den svenska diplomaten trotsade Nazityskland.

– På samma sätt måste vi kunna stå emot Iran, en av de värsta mördarregimerna i världen. Vi kan inte ta emot deras representanter på det här sättet, jag kan inte associeras med det.

Brukar uppskatta mötet

Till Dagen berättar Aron Verständig att han tycker att UD:s initiativ att uppmärksamma Raoul Wallenberg är fint och att han brukar uppskatta det.

– Men när jag satt i går, sista svarsdagen, insåg jag att jag inte med gott samvete kan sitta i Arvsfurstens palats och lyssna på alla tal då det veckan innan stod en representant för en av världens värsta mördarregim där. Det bar mig emot.

Borde inte det vara ett viktigt tillfälle för relationen mellan regeringen och Sveriges judar?

 

– Ja, absolut. När man började med det här 2012 var den judiska församlingen väldigt aktiv, och det är klart att vi deltar i den stora Wallenbergs-ceremonin senare under dagen, säger Aron Verständig.

Är det du som privatperson som tackar nej, eller är det i egenskap av ordförande för Judiska centralrådet, som talesperson för Sveriges judar?

 

– Jag får den här inbjudan i egenskap av ordförande för Judiska centralrådet, men det är jag personligen som inte kan delta i den här föreläsningen. Det är inte så att vi haft ett långt styrelsesammanträde.

Aron Verständig berättar att han fått mycket positiv respons för sitt ställningstagande, från svenska judar och från övriga grupper också, inte minst har många svensk-iranier applåderat.

Läs även | Kyrkornas högsta ledare mötte Margot Wallström

Motiverar på Facebook

Det var på Facebook som Aron Verständig först gick ut med sitt besked, och där motiverar han varför han säger nej till UD och Margot Wallström.

"Den iranska regimen mördar oliktänkande, homosexuella och judar. Med jämna mellanrum hotar den att förgöra staten Israel och det judiska folket. Att ta emot dess utrikesminister för ''konstruktiva samtal'' visar på en brist på civilkurage. Jag kan därför inte med gott samvete delta i föreläsningen nästa vecka", skriver han.

Kan det inte komma något gott ur diplomati av det här slaget?

 

– Diplomati kan man ha. Jag har inga problem med att Sverige har en relation med Iran, men att rulla ut röda mattan och göra det till ett stort officiellt besök, att låta honom ha en hedersföreläsning på SIPRI, det sänder ut fel signaler. Ingenstans på regeringens hemsida kan man se spår av kritik, om det nu tagits upp. Efteråt tackar sedan Margot Wallström på Twitter för konstruktiva samtal.

Läs även | Iransk minister: ”Masskonverteringar sker framför våra ögon”

Läs även | Svenskledd religiös fredsdialog prisas av USA

Fler artiklar för dig