Nyheter

Sebastian Stakset: Psykisk ohälsa ökar när landet vänder Gud ryggen

Den psykiska ohälsan är ett resultat av ett land som vänt sig bort från Gud. Det var Sebastian Staksets budskap när han predikade under "Det finns hopp"-kampanjen – som nu kommit till Tjörn.

1 av 3

TJÖRN. "Välkommen till ett tält fullt av kärlek", det budskapet mötte de runt 3 000 besökare som kommit till Tjörn på lördagskvällen för att höra Sebastian Stakset predika.

På ön kunde ingen gå miste om att ”det finns hopp”. Redan vid avfarten på E6:an till Tjörn möttes trafikanterna av en stor skylt med det budskapet.

Väl på ön var det svårt att undvika skyltar, affischer och banderoller som både informerade om kampanjen och budskapet. Ett budskap som arrangörerna menar är extra viktigt, med tanke på den psykiska ohälsa som finns i dag, framför allt hos ungdomar.

– Vi vill sprida hopp, vi ser att den unga generationen håller på att gå sönder. I Stockholm sätter kommunen undan 200 miljoner kronor för att hjälpa barn med psykisk ohälsa. Det finns en ökad medvetenhet om problemen. Vi som kristna har ett straffslag att nå in där, vi har ett svar i Jesu kärlek på hur det kan lösas, säger Carl-Gustaf Severin, en av arrangörerna till Dagen.

Läs även | Extrapersonal på pizzerian när Stakset kom till ön

Visade film

Sebastian Stakset visade under sin predikan en film om ett par unga tonårsflickor med psykiska problem. De hade tvångsvårdats och blivit så felbehandlade på så kallade SiS-hem (Statens Institutionsstyrelse) att de tog livet av sig. Framför allt träffade meningen ”Ingen har tröstat mig” många besökare, samt att många barn växer upp i ett hem där de aldrig fått höra att någon älskar dem.

– 1,6 miljoner människor i vårt land söker antidepressiva medel. Trots att det finns en fungerande välfärd, med sjukvård och skolor. Den stora anledningen är avsaknaden av Gud och kärlek. Den psykiska ohälsan är frukten av ett land som vänt sig bort från Gud, sa Sebastian Stakset under sin predikan.

”Det finns hopp”-kampanjen har ett extra fokus i att nå just unga med psykiska ohälsa, att det inte ska bli en konferens för de redan frälsta.

Stakset inledde predikan med att säga ”du som är här ikväll och har en tro, din uppgift är inte att lyssna på mig, utan att be för den som är här och inte har en tro”.

Carl-Gustaf Severin menar att de har lyckats med att nå den målgruppen.

– Många som var här ikväll har aldrig varit i en kyrka. De första som gick fram till frälsning klev upp på estraden, för att de inte visste hur de skulle göra. Sedan når Sebastian de även när han åker ut till SiS-hemmen och pratar där.

"Lyckats nå målgrupp"

Även mötesledaren Henrik Karlsson, pastor och LP-föreståndare i Pingst Trollhättan, håller med om att man lyckats nå målgruppen.

Dels för att många väljer att gå till förbön på de stora samlingarna, men också att det varit många besökare på seminarier om psykisk ohälsa.

Många har även varit och hämtat materialet som Pingst har gjort om hopp för psykisk ohälsa.

– Vi har inte en lapp kvar om det materialet. Det sprids otroligt mycket och jag tror att det kommer att ha större betydelse för människor som lever i psykisk ohälsa, än vad vi kanske tror nu. Vi når den målgruppen på många sätt.

Läs även | Staksets tältmöten på Tjörn blir radiogudstjänst

Fler artiklar för dig