Nyheter

Inspirerar till att nå flyktingar med evangeliet

Det är tid för kristna i Europa att nå de flyktingar som kommit hit med budskapet om Jesus. Det är kärnan i budskapet under Europeiska konferensen för alla nationer i Centrumkyrkan i Sundbyberg.

1 av 5

Med gästtalare från Egypten, Sudan och Indonesien är den internationella bredden stor i Centrumkyrkan i Sundbyberg just nu, när Arabiska församlingen bjudit till en konferens som avrundas under söndagen.

Det är livfullt och högljutt i kyrkan när lovsånger på arabiska rycker med deltagarna i gudstjänsten på lördagseftermiddagen. En del följer med i den helt arabiskspråkiga gudstjänsten med hjälp av simultantolkning, men de flesta på plats talar arabiska.

Men just den här gudstjänsten blir det lite språkförbistring. Pastor Reda Adly från Egypten predikar, men efter en liten stund ropar någon i publiken till honom. I hörlurarna berättar tolken att flera har svårt att förstå vad predikanten säger, så även tolken, för han pratar en svårförstådd skriftarabiska.

Lyssna till Gud

Men till slut går nog ändå budskapet hem hos de flesta, om inte annat så genom pastorns starka inlevelse. Lyssna alltid till Gud och var känslig för när han vill korrigera dig så att du håller dig på rätt väg, förmanar pastorn och lyfter upp Guds storhet och makt. Efter predikan leder den egyptiske förkunnaren församlingen i ännu mer lovprisning.

I en fikapaus mellan gudstjänsterna förklarar värdpastorn Merzek Botros att det är värdefullt för församlingen och besökarna att få möta förkunnare från andra länder.

– Det betyder så mycket. Det blir uppmuntrande för oss att möta dem som kommer från länder där de kristna har det svårare. De kommer hit med goda nyheter, om frälsning och mirakler. Vi behöver höra det för att själva ta steg framåt och se saker hända här i vårt land, säger Merzek Botros.

Viktig inspiration

Inspirationen från kristna ledare i bland annat Indonesien, landet med den största muslimska befolkningen i världen, är viktig, säger Merzek Botros.

– När vi får höra vad Gud gör där får vi tro för att det kan hända hos oss. Gud kan göra under, både bland muslimer och ateister här i Sverige.

Dagen får också en pratstund med de indonesiska gästtalarna, pastor Hengky Kusworo och ungdomspastor Haddassah G. Purnama, från en församling med 4 000 medlemmar.

– Vi kommer med ett budskap från Herren att det är tid att nå invandrarna i Europa med evangeliet, och det är genom kärlek det ska se, säger Hengky Kusworo.

Kärlek i handling

I hemlandet har de fått se många muslimer komma till tro på Jesus till följd av mycket bön och att de möter kärlek i praktisk handling från de kristna, förklarar pastorerna.

– Det som händer i Indonesien är att vi slutar tänka på oss själva och börjar bry oss om andra. När de ser vår kärlek ser de Jesus i oss, säger Haddassah Purnama.

Eftersom i det många fall är i det närmaste omöjligt för muslimer att avsäga sig sin religion behåller många av de Jesustroende sin officiella religion och fortsätter att till det yttre vara muslimer.

– Men de tror på Jesus som Herre.

Haddassah Purnama förklarar att omsorgen som de kristna visar rör vid muslimerna.

– Vår erfarenhet är att när vi visar kärlek genom att ge dem mat, kläder, hjälpa dem till utbildning och frågar om vi får be för dem, då börjar de ofta tro på Jesus.

Hengky Kusworo tillägger:

– Många muslimer blir helade när vi ber för dem i Jesu namn. Ibland frågar jag ”vem helade dig?” och de svarar ”Jesus”, och det är inte lätt för dem att säga hans namn, i vissa området är det helt förbjudet.

Den barmhärtige samariten

Med Bibelns berättelse om den barmhärtige samariten som grund vill Haddassah Purnama mana kristna i Europa att ta hand om flyktingarna.

– I bibelberättelsen tar den gode samariten hand om den fattige, tar honom till ett värdshus och ber ägaren ta hand om honom, så ska han få betalt när han kommer tillbaka. Europa är som husägaren, som kommer att få betalt av Gud, den gode samariten, för vad ni gjort för dem som behöver hjälp. Gud kommer att se vad ni gör, och betala tillbaka, säger hon med eftertryck.

Merzek Botros håller helt med om att det är handlingar i kärlek som kan öppna dörren till många muslimer.

– Vi måste ta hand om människor, komma dem nära och ge dem allt det vi fått från Jesus. När vi kommer in i gemenskap med dem, då leder till det frågor som öppnar möjligheter för oss.

Trötta på religion

Många muslimer är också trötta på religion, säger han.

– De har bett, fastat och besökt heliga platser, men inte hittat den Gud de ber till. Vi kristna behöver ge dem evangeliet om en Gud som först möter oss med sin kärlek, så vi kan tjäna honom.

Lärjungaskola

Merzek Botros berättar också att det under den kommande helgen, 16-18 augusti, blir en lärjungaskola i Emmanuelskyrkan i Malmö för persisk- och arabisktalande. Malmö är en stor invandrarstad, och en stor del av invånarna talar arabiska, så där finns en stor målgrupp för arabisktalande kristna, menar han.

– Vi har sett att vi behöver göra något i Malmö, säger Merzek Botros.

Fler artiklar för dig