Nyheter

Gatupredikant blev avvisad under Pride

Han reser runt i Sverige och "predikar" för homosexuella och muslimer. I lördags blev han avvisad från hela Stockholms innerstad efter att ha stört Prideparaden.

1 av 5

35-åringen från Vänersborg är en självutnämnd väckelsepredikant som predikar ett budskap om förtärande eld och behovet av omvändelse.

– Många är dömande i sina gatupredikningar, men jag försöker att inte ha den approachen, säger han till Dagen.

Flera fall

Under 2019 har Dagen uppmärksammat flera fall av kristna gatupredikanter som runt om i världen blivit gripna av polisen, efter att de väckt allmänhetens ilska.

I London greps en gatupredikant, efter att ha blivit anklagad för islamofobi. Han fick senare kompensation för att han greps på felaktiga grunder. I Toronto greps gatupredikanten Michael Lynn nyligen efter att ha stört ordningen i en stadsdel där många hbtq-personer rör sig.

Läs mer | Ebba Busch Thor: Därför går jag i Pridetåget

Predikar med träkors

Och nu kan 35-åringen från Vänersborg sälla sig till samma grupp – med sina offentliga predikningar som han lägger upp på sociala medier.

Under en två timmar lång livesändning på Facebook från Pride­paraden i lördags ses han predika med ett träkors och Bibeln i handen. Han upprepar samma budskap om och om igen:

– Jesus är herre. Vi tackar dig för din förtärande eld. Ni måste omvända er från att leva på ert eget sätt.

Människor som kommit för att titta på paraden ber honom vid upprepade tillfällen att vara tyst. Men i stället sätter han på en högtalare och överröstar paraden, vilket gör att polisen ingriper. Han saknar nämligen tillstånd.

– De frågade om jag erkände att jag talat i högtalare utan tillstånd, och det gjorde jag, säger han till Dagen.

Läs mer | ”Påstridig gatupredikan är ingen bra metod”

Riskerar böter

Han riskerar nu böter för detta. Efter att han sänkt högtalaren och enbart talar med sin röst, ber en civilpolis honom att byta plats.

– Du blir anvisad en ny plats. 50 meter i den riktningen, säger polismannen i videon som är upplagd på 35-åringens Facebooksida.

– Du trycker ner min yttrandefrihet och religionsfrihet, svarar 35-åringen.

– Nej, definitivt inte. Du har rätt att prata hur mycket du vill om Guds son, men det ska ske 50 meter härifrån. Annars blir du omhändertagen, upprepar han.

35-åringen väljer då i stället att gå utmed tåget och predika med megafon om behovet av omvändelse. Då beslutar Stockholmspolisen att avvisa honom från hela innerstaden.

– Det var nog droppen, hörs han säga i livesändningen som visats över 9 000 gånger.

35-åringen berättar i samtal med Dagen att han varit kristen i sju år, och inte har någon kyrklig bakgrund sedan tidigare. På vardagarna jobbar han på ett fritidshem. Ursprungligen deltog han både i en missionskyrka och i en baptistkyrkas samlingar.

– Men det skar sig lite med kyrkorna. Så jag valde att göra det jag upplever att Gud vill att jag ska göra, säger han.

Läs mer | Marcus Birro: Ångrar att jag sågat Pride

Agerar på egen hand

Nu agerar han på egen hand och tillsammans med en handfull vänner åker han omkring i landet med megafon och kameror.

Han väljer särskilt ut Pridefestivaler där han predikar om Guds frälsning. Även om han till Dagen medger att han är negativt inställd till festivalerna säger han att han bara pratar om Guds kärlek, och inte kritiserar någon annan.

Retade upp muslimer i Hjällbo

Även muslimer har fått sin beskärda del av 35-åringens budskap. I Göteborgsförorten Hjällbo blev han och hans grupp i våras bortjagade av uppretade torgbesökare efter att de filmat människor på torget och sagt ”det är satan som talar genom er” i högtalare.

Även denna händelse har gett upphov till en polisutredning mot 35-åringen.

– Han är misstänkt för brott mot ordningslagen för att ha använt högtalare utan tillstånd, säger Johan Uddén, kammar­åklagare till Dagen.

Fler artiklar för dig