Nyheter

Marcus Birro: Ångrar att jag sågat Pride

Kristne debattören Marcus Birro har tidigare dömt ut Pridefestivalen i Stockholm. Nu har han ändrat ståndpunkt. "Pride är en helt nödvändig rörelse", skriver han i en debattartikel.

Den här veckan pågår Stockholm Pride, som främst riktar sig till hbtq-personer, det vill säga homo- och bisexuella, transpersoner och queera.

Då passar Marcus Birro på att be om ursäkt. I en debattartikel i Aftonbladet tar han tillbaka den kritik han tidigare själv riktat mot Pridefestivalen.

"Nödvändig rörelse"

"Pride har säkert sina fel och brister men Pride är en helt nödvändig rörelse som handlar om varje enskild människas självklara rätt att vara den hen är," skriver han.

Birro fördömer kristna som enligt honom sagt "de mest vidriga saker om homosexuella". Och detta tycks ha påverkat hans egen inställning till Pride.

– Jag är kristen och jag tror på Gud. Tron är central och angelägen i mitt liv. Men kristenheten har på sina håll en nedsättande syn på homosexuella.

– Det är något jag under många år förtvivlat över och inte begripit. Kärleken går alltid först. Så har jag sett det, skriver Marcus Birro i ett mejl till Dagen.

Moralism ett problem

I sitt mejl förtydligar Birro att inte alla kristna uttrycker sig förnedrande mot Pride och hbtq-personers rättigheter men han hävdar att moralismen är ett problem bland kristna.

– Jag har hört alldeles för mycket människoförakt i den kristna världen för att låta det stå oemotsagt.

Han avslutar debattartikeln med att tydligt deklarera sin inställning:

"Jag slåss för varje människas självklara rättighet att vara den hen är."

Läs även | Ebba Busch Thor: Därför går jag i Pridetåget

Fler artiklar för dig