Nyheter

Svenskledd religiös fredsdialog prisas av USA

I tio år har Sverige lett dialogen mellan religiösa ledare på Cypern. Nu har projektet prisats av amerikanska UD.

Den svenskfinansierade dialogen mellan religiösa ledare på Cypern kom till 2009 och har sedan dess fungerat som en del av fredsprocessen mellan de grekiska och turkiska parterna på ön. I onsdags, den 17 juli, var dialogprojektets direktör Salpy Eskidjian Weiderud en av fem mottagare av amerikanska utrikesdepartementets nyinstiftade religionsfrihetspris International Religious Freedom Award. Utrikesminister Mike Pompeo delade ut priset i samband med departementets stora konferens för religionsfrihet i Washington.

– Det är fantastiskt att det här initiativet uppmärksammades i vad som förmodligen var världens största arrangemang för religionsfrihet, säger Salpy Eskidjian Weiderud till Dagen.

Hon beskriver prisutdelningen som en "surrealistisk" upplevelse.

– Fredsbyggande arbete sker mycket i det tysta och bakom kulisserna, så jag är inte van att stå i strålkastarljuset. Men jag diskuterade nomineringen med de religiösa ledarna i dialogprojektet och det var med deras välsignelse som jag accepterade priset.

Bygger tillit

I prismotiveringen uppmärksammas Salpy Eskidjian Weiderud som en av arkitekterna bakom "ett fredsbyggande initiativ utan motstycke på Cypern". I dialogprojektet ingår ledare för fyra kristna kyrkor från den grekiskcypriotiska sidan och ledare för sunnimuslimer från den turkiskcypriotiska sidan. Projektets största bedrift är att ha fått de kristna och muslimska religiösa ledare att över huvud taget sitta vid samma bord, menar Salpy Eskidjian Weiderud.

– I stället för att se varandra som angripare eller offer kämpar de nu för varandras rättigheter. Då blir den enes smärta också den andres smärta. Det bygger tillit mellan de olika parterna.

Wallström berömmer

De regelbundna samtalen mellan religiösa ledare äger rum på svenska ambassaden i Nicosia, och svenska UD står för den största delen av finansieringen. Förutom UD står även Svenska kyrkan, som är projektets huvudman, en av huvudfinansiärerna.

Utrikesminister Margot Wallström berömmer direktörens insatser i arbetet med religionsdialog.

– Salpy Eskidjian Weideruds outtröttliga arbete för fred och försoning är banbrytande och har väckt uppskattning inte bara i Cypern utan världen över. Hennes insatser för dialog, mänskliga rättigheter och jämställdhet i fredsprocessen är något som regeringen kommer att fortsätta stödja, säger hon i ett pressmeddelande.

Fler artiklar för dig