Nyheter

Bill Hybels vill inte delta i försoningsprocessen

Under de senaste sex månaderna har äldstekåren i Willow Creek sökt upp och samtalat med människor som berörts av missförhållandena kring Bill Hybels. Även Hybels själv har kontaktats, men har valt att tacka nej till dialog.

Observera: Den här artikeln publicerades i juli 2019, men har åter fått spridning i sociala medier och kan därför dyka upp på Dagens mest lästa-lista.

När anklagelserna mot den världskände pastorn Bill Hybels offentliggjordes i mars förra året, inledde församlingen Willow Creek ett arbete med att få alla kort på bordet. I början av 2019 slog en oberoende utredning fast att anklagelserna om maktmissbruk, som innefattade hot och sexuella närmanden, var trovärdiga.

Efter att församlingens äldstekår det senaste halvåret har lyssnat på berättelser från människor som blivit sårade, valde de i går att skicka ut ett mejl till församlingens medlemmar.

Läs mer: Rapport: Trovärdiga anklagelser mot Bill Hybels

”Vi publicerar det här uttalandet eftersom, när vi lyssnat, inser att det finns vissa specifika skador som vi behöver sätta ord på”, skriver de i uppdateringen. I mejlet nämner de också att de har sökt Bill Hybels, men att han inte har velat föra en dialog med dem.

Turbulent år

Uppdateringen inleds med att konstatera att det senaste året i församlingen har varit turbulent, präglat av misstro, förvirring, rädsla och sår. Och att kyrkan nu står inför en försoningsprocess.

De första personerna som sedan nämns i mejlet är de drabbade kvinnorna och deras advokater. Äldstekåren skriver att de ställer sig bakom kvinnorna och beklagar att vissa fortsätter att kalla dem lögnare. De ber dessa anklagande personer att ”under bön pröva sina handlingar, be om ursäkt för sina handlingar och försöka reparera förhållandet”.

Samma uppmaning får de personer som hotat dem som tidigt tog parti för de kvinnor som gick ut med anklagelserna mot pastorn.

Äldstekår avgick

När fler berättelser om Bill Hybels sexuella närmanden publicerades i augusti förra året, valde den dåvarande äldstekåren att avgå. Trots att de i samband med avgången bad om ursäkt och uttryckte ånger över att de inte agerat mer kraftfullt, fick de motta mycket kritik.

Läs mer: Bakgrund: Bill Hybels uppgång och fall

”Vi ser att det orättvist antogs att ni handlade med illvilja. Vi har sett den offentliga ilskan och fördömandena av er … Vi tror att Bills förnekanden och oförmåga att erkänna syndigt, hotfullt och alltför kontrollerande beteende ledde ledare att göra uttalande som var oriktiga och ofullständiga”, skriver den nuvarande äldstekåren i mejlet och uppmanar församlingsmedlemmarna att visa nåd.

Hybels uppmanas till omvändelse

I mejlet visar de också medkänsla med all tidigare och nuvarande personal och vädjar till Bill Hybels att ”reflektera över hans år i arbetet, omvända sig där det behövs och försöka leva i försoning”.

Det här var äldstekårens sista offentliga uttalande kring händelserna 2018, men de kommer att fortsätta att arbeta på individnivå för att hela relationer och skapa försoning.

Läs mer: Joakim Hagerius: Viktig signal att äldste bad kvinnorna om förlåtelse

Fler artiklar för dig