Nyheter

Nazister dök upp i kyrkan under Almedalen

Ett seminarium om Mellanösternkonflikten i Vårdklockans kyrka i Visby fick oväntat besök. Längst fram i lokalen parkerade ett gäng nazister.

1 av 3

Det var ett seminarium arrangerat av Socialdemokrater för Tro och solidaritet som lockade uppskattningsvis åtta nazister från den omstridda organisationen NMR, Nordiska motståndsrörelsen.

De har tidigare gjort sig kända för att vara våldsamma och provokativa, inte minst har deras närvaro orsakat rabalder tidigare under Almedalsveckan.

Men väl på plats inne i kyrkan satt nazisterna fromma som lamm.

Polisen bevakade

Fast även om de inte gjorde något provokativt på plats ansåg många som kommit för att lyssna till samtalet om Mellanösternkonflikten det som oroande. Seminariet fick snabbt polisbevakning som stannade kvar ända tills NMR:s medlemmar lämnade kyrkan.

Spänd timme

– Jag har haft puls i en timme nu. Puh!, pustade diakonen Anna Ardin spontant efter att ha rest sig upp efter att seminariet tagit slut.

Hon är ett profilerat namn i Tro och solidaritet och var märkbart tagen av NMR:s närvaro i kyrkan.

– Det här är en paramilitär organisation som är trånad till våld och de har pekat ut oss på nätet, säger Anna Ardin till Dagen.

Hon säger att NMR är en organisation som inte tror på alla människors lika värde och att det budskap som kyrkan förmedlar är något de själva inte skriver under på.

– Bara att de är här är ett hot, säger hon.

– Nu gjorde de inget mer än att komma en kvart innan samt att visa med sitt kroppsspråk att de var tydligt i opposition till det som framfördes.

Flyttar fram positioner

Anna Ardin menar att NMR gör det här för att flytta fram sina positioner, att de har en politisk strategi som i grunden är våldsam och de utgör själva spjutspetsen i en bredare nationalistisk högerrörelse.

– Det finns ingen gräns på hur de vill kontrollera våra liv, säger Anna Ardin.

Ändra lagen

Tro och solidaritets förbundsordförande Ulf Bjereld var en av dem som deltog i själva seminariet. Han säger efteråt att det alltid är obehagligt när nazister dyker upp på det här viset, det skapar rädsla och det känns hotfullt.

– Därför hoppas jag på en lagstiftning som fredar civilsamhället från sådana här aktioner, säger han.

– Vanligt folk måste kunna gå på gatan utan att vara rädda för att utsättas för nazistiska hot och manifestationer.

Var du nervös?

– Nej, snarare skärpte det här mitt sinne. Och det kändes extra bra att få dela ut vår handbok om den nya högern.

Nazisterna lämnade efter seminariet kyrkan och punktmarkerades sedan av polisen.

Var hos Frälsningsarmén

Tidigare under dagen hade representanter från NMR också tagit klivet in i Frälsningsarméns lokaler, i Oscarsalen där Dagen, Frälsningsarmen och Pingströrelsen är med och arrangerar G som i Gud-seminarier. Då var det under ett seminarium arrangerat av Säpo, som hade lånat lokalerna.

NMR har fått demonstrationstillstånd under Almedalsveckan, något som kritiserats hårt, men också försvarats i yttrandefrihetens namn. Flera incidenter med nazister har rapporterats, exempelvis att de blockerade ingången till en utställning om Förintelsen.

Läs mer | Nazistiskt hot mot utställning om Förintelsen

Fler artiklar för dig