Nyheter

Oro när Grahams arkiv flyttar från Chicago

Sedan 1980-talet har dokumentation kring Billy Grahams liv och gärning funnits tillgängliga på ett särskilt forskningscentrum i Chicago. Nu ska allt material flyttas till evangelistens hemstad Charlotte, något som oroar forskningsvärlden.

1 av 3

Just nu pågår arbetet på Wheaton College utanför Chicago med att organisera och packa ner över 3 000 lådor med papper, 1 000 pärmar med tidningsurklipp från 1940-talet och framåt och mängder av videofilmer, kassetter, film- och ljudband.

Det är den nu bortgångne världsevangelisten Billy Grahams arkiv som ska flyttas från högskolan till Billy Graham-biblioteket i evangelistens hemstad Charlotte i North Carolina.

Graham, som själv studerade på Wheaton, var en av initiativtagarna till det forskningscentrum för evangelisation som finns på högskolan. Grahamarkivet har sedan 1980-talet varit tillgängligt för forskare från hela världen som vill lära sig mer om evangelisationens historia.

Mer än 19 000 akademiker, journalister och andra forskare från hela världen har tillbringat mer än 67 000 timmar i arkivet, rapporterar Religious News Service (RNS).

Läs också Viktiga dokument om Billy Graham offentliggörs

Nu varnar den akademiska världen för att flytten från högskolan innebär en begränsad tillgång till viktiga tidsdokument som rör Billy Grahams liv och tjänst och att arkivet förlorar sin akademiska status.

– Det så kallade biblioteket [i Charlotte] är inte ett bibliotek, säger Edith Blumhofer historieprofessor på Wheton sedan många år och som just nu slutför en studie över musiken som användes i Grahams kampanjer.

– Det har inga arkiv och inga arkivarier, säger hon till RNS.

Risk att Grahams arv skrivs om

Det främsta orosmomentet från forskarna är att detta kan vara ett försök från evangelistens son, Franklin Graham, att kontrollera arvet efter sin far. Franklin Graham är den som i dag leder Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) och har en långt mer konservativ politisk och teologisk syn än vad fadern hade under den senare delen av sitt liv.

– Inget av Franklins offentliga personlighet de senaste två årtionden antyder att han skulle uppmuntra öppen forskning i Billy Grahams arv, sa forskaren och författaren Steven P Miller till RNS.

Läs också Billy Graham – från bondpojke till världsevangelist

En religionsinriktad historieprofessor på Baylor-universitetet i Waco, Texas, håller med:

– Oron är att det nu är över, att flytten av arkiven innebär att det inte kommer finnas någon högkvalitativ, objektiv forskning på Graham och hans arv, säger Elesha Coffman till RNS.

Vill erbjuda förstaklassig forskningsanläggning

Franklin Graham slår i från sig kritiken i ett mejl till RNS:

"Ledningen för BGEA har som intention att bistå med en förstaklassig forskningsanläggning och arkiv med öppenhet för de som har intresse att studera min fars liv och tjänst i ett större sammanhang: ett bibliotek som tydligt visar på och reflekterar budskapet i evangeliet."

Vidare skriver Franklin Graham att det finns planer för en ny byggnad med ett forskningscenter på BGEA:a anläggning.

"Det är just nu i utvecklingsstadiet med planen att byggnationen ska börja så snart som möjligt", skriver Franklin Graham i mejlet.

Får stöd från forskare

Flytten möts även av stöd från forskare. William Martin som har skrivit den mest omfattande biografin över Billy Graham, "A Prophet with Honor: The Billy Graham Story" håller med Franklin Graham.

– Det är vettigt att ha arkivet på samma plats som biblioteket, säger han men ifrågasätter tajmingen av flytten:

– Det är en ny byggnad och det vore bättre om den redan fanns på plats. Forskningen kommer förmodligen att ligga nere under en lång tid, kanske i flera år, säger Martin som är forskare på Rice University.

Franklin Graham vill lugna de som oroar sig över den akademiska kvalitén efter flytten.

– Grahamarkiven kommer kontrolleras och handhas av särskilt utbildad personal med examen inom biblioteksvetenskap och erfarenhet av arkivarbete.

Känd för att inte ta politiskt parti

Billy Graham har varit nära samtliga presidenter från Lyndon B Johnson och fram till George W Bush och blev med tiden känd för att inte ta politiskt ställning.

Webb-tv Se Billy Graham predika 1957

Han beskriver i sin självbiografi, "Just som jag är", att han trots påtryckningar inte ville göra offentliga ställningstaganden i samband med presidentval. Med tiden kom han också att distansera sig från den kristna högern. I början av sin tjänst var han en flitig motståndare till kommunismen, men med tiden gav han mer energi till att plädera för militär nedrustning och riktade uppmärksamhet till AIDS-frågan, fattigdom och miljöhot.

Franklin Graham har å sin sida tagit tydlig politisk ställning för det republikanska partiet och är en ivrig förespråkare för nuvarande presidenten Donald Trump.

Fler artiklar för dig