Nyheter

Björn Wiman: ”Ni kan se apokalypsen i vitögat”

Det behövdes en journalist från Dagens Nyheter för att hålla en riktigt passionerad predikan om klimatkrisen på Equmeniakyrkans kyrkokonferens. – Ta tillbaka stororden! De behövs nu, uppmanade DN:s kulturchef Björn Wiman kyrkfolket i Jönköping, där han höll ett brandtal om klimatkrisen.

1 av 3

Under helgens kyrkokonferens bjöd seminariet om klimatet på en kort videohälsning till konferensen från klimataktivisten Greta Thunberg. Hon önskade att Equmeniakyrkan fortsätter med det viktiga klimatarbetet.

Det var evangelisten Lena Bergström som hade suttit tillsammans med Greta på Mynttorget flera fredagar som presenterade hälsningen.

– Greta vill inte att vi beundrar henne. Hon vill inte heller att vi är oroliga för henne. Hon vill att vi engagerar oss för klimatet och lyssnar på forskare, sa Lena Bergström i sin hälsning till konferensen.

– Och ni behöver inte oroa er för henne. Hon har goda vuxna i sitt liv, försäkrade Bergström som lärt känna den nu världsberömda klimatkämpen.

Några inom kyrkan har ifrågasatt om en pastor ska vara med och demonstrera. Däremot var hon varmt välkomnad från demonstranternas sida och varit ”kyrkan” där.

– Folk säger att vad bra att du är här. De tycker att klimatfrågan är en andlig fråga, berättade Lena Bergström.

Läs även | Här möts påven och Greta Thunberg

Klimatskärvan i ögat

En längre utläggning om klimatfrågan som mänsklighetens ödesfråga hölls av Björn Wiman, som är kulturchef på Dagens Nyheter. Han har under våren hållit många föredrag i olika sammanhang, inte minst i kyrkor. Nu inbjuden till det klimatmedvetna samfundet Equmeniakyrkan.

Wiman berättade att han fick klimatväckelsen sommaren 2018. Även om han skrivit om ämnet ”världens största nyhet” många gånger tidigare, var det en döende björk under den torra sommaren som förändrade hans sätt att se på saken.

– Jag fick klimatskärvan i mitt öga, som gör att jag blir en annan, sa Wiman.

Ledarskap saknas

Klimatförändringen, som enligt Wiman är den största utmaningen i världen just nu, behandlas av det konsumerande samhället med enormt lättsinne eller ignorans. Det som saknats hittills är ledarskap. Ingen har vågat säga hur illa det faktiskt är.

– Mot den bakgrunden kan vi förstå det mest positiva som hänt, nämligen framväxten av en social rörelse. Det har hänt på ett sätt som ingen kunnat förutse. Det är precis det som 15-åriga Greta Thunberg har fyllt upp under det senaste året. Hon har fyllt begreppet ledarskap. Hon hade förmågan att säga sanningen utan att skönmåla det och hon fick folk att förstå att om många gör det här tillsammans kan man åstadkomma stor förändring på kort tid.

Wiman säger att det är en exponentiell kraft i sociala rörelser. När något börjar hända, händer det fort. Det är nära en ”tipping point”. Snart smäller det.

Björn Wiman har skrivit många krönikor om klimatfrågan. Till den samlade skaran av ombud och engagerade kristna i Pingstkyrkan i Jönköping, där seminariet hölls, hade han ett rakt budskap.

Kyrkan har något som inte den sekulära världen kan hantera. Ett språk som kan hantera frågor av den här storleken.

– Ni kan se apokalypsen i vitögat, tala om att allt kan ta slut en gång. Att se sanningen är förutsättningen att vi, som mänsklighet, ska kunna hantera den djupa kris som vi har försatt oss i.

– Vi ska inte vara rädda för att använda det som vi brukar kalla stororden. Ta tillbaka stororden! Det behövs i det läget som vi befinner oss i, predikade Wiman.

”Det är ondska”

Han pekade på samhällsutvecklingen i världen.

– Titta på USA och Trump, titta på president Bolsonaro i Brasilien, titta på politiska ledare som gör precis raka motsatsen mot vad de behöver göra. Trumpadministrationen har döpt om koldioxid till ”frihetsmolekyler”. Ni skattar, men han vill sprida fossilgaser som ”molecules of freedom”.

– Det här är ondska. Jag är inte rädd att använda ordet. Det är medvetna handlingar som intelligenta människor begår i syfte att berika sig själva och förstöra för den absoluta majoriteten för jorden invånare.

Meteorologens råd

Efter kulturchefens brandtal kom meteorologen och klimatexperten Martin Hedberg med siffror och forskning som visat klimatutvecklingen. Klimatkrisen är ett faktum.

Han fortsatte på samma linje som Wiman och visade att världens ledare har visst vetat om vad som pågår. Det fanns till och med kalkyler på 1980-talet som var gjorda av oljebolag som pekade på uppvärmningen av jorden på grund av koldioxidutsläppen. Presidenter och regenter visste men sopade allt under mattan.

Det värsta enligt Hedberg är hur människan behandlar människan. Naturen har setts som en resurs och människan subjektet. För att ändra på utvecklingen måste naturen, djuren och människan alla ses som subjet. Naturen är inte bara för människans skull för att vi är mer beroende av naturen än naturen av människan.

Efter ett uppskattat anförande frågade Martin Hedberg vad du och jag kan göra som enskilda individer.

– Sluta vara enskild! var svaret.

Storseminariet presenterades av Equmeniakyrkans handläggare för klimatfrågor, Lennart Renöfält. Han visade upp den nya T-shirten som han bar tillsammans med sin prästskjorta. Den var till salu för första gången på Kristi himmelsfärdsdagen i Jönköping.

Det nästa två timmar långa seminariet hördes också kortare anföranden av Johannes Widlund, ordförande i God Jord, kristna för miljö och rättvisa. Ungdomsorganisationen Equmenias generalsekreterare Carin Dernulf talade även om barnens och de ungas engagemang i klimatfrågan.

Fler artiklar för dig