Baptistpastorn Martin Luther Kings kamp för de svartas rättigheter förändrade USA och har gjort honom till en förebild för människor över hela världen.
Men det har länge varit känt att det fanns andra, mörkare sidor av honom som han dolde för omvärlden. Han var notoriskt otrogen mot sin hustru Coretta och hade sexuella relationer med ett stort antal kvinnor.
I en artikel i det brittiska magasinet Standpoint framkommer dock allvarligare anklagelser än så. Det är författaren och historikern David Garrow som skrivit artikeln utifrån handlingar som nyligen offentliggjorts från FBI:s arkiv. David Garrow är en erkänd expert på medborgarrättsrörelsen i USA och har belönats med det prestigefyllda Pulitzerpriset för en biografi om Martin Luther King.
– Jag sympatiserar djupt med King, men samtidigt är våldtäkt en våldtäkt, säger David Garrow till The Independent.
Sågs som hot mot samhället
Ursprunget till de nya uppgifterna är FBI:s bevakning av Martin Luther King. FBI:s dåvarande chef J. Edgar Hoover såg honom som ett stort hot mot det amerikanska samhället, och sökte på alla sätt undergräva hans position. Martin Luther King övervakades därför noggrant i perioder, bland annat placerades dolda mikrofoner i hans hotellrum.
David Garrow har inte fått tillgång till själva inspelningarna, men av kommentarer som agenter gjort om några av banden. Den mest graverande rapporten rör en händelse i januari 1964, då en pastor ska ha kommit med en grupp kvinnliga församlingsmedlemmar för att besöka honom på ett hotell i Washington. Enligt utskriften ska Martin Luther King ha överlagt med mannen om vilka av kvinnorna de skulle ha sex med. När en kvinna protesterade våldtogs hon av pastorskollegan. Enligt en notering som gjorts av FBI så tittade Martin Luther King på, skrattade och gav råd. Samma kväll ska han deltagit i en sexorgie där han övertalade en kvinna att delta för att det skulle hjälpa hennes själ.
Ljudinspelningar finns bevarade, men blir offentliga först i mitten av 2020-talet. David Garrow tror att de kommer tvinga fram en omvärdering av Martin Luther King.
– I framtiden kommer vi att betrakta King mer än i dag som en person som brottades med stora privata problem, säger han.
Läs mer Joakim Hagerius: Kluven bild av Martin Luther King
Men det finns motröster, och en av dem är människorättsaktivisten Edith Lee Payne, som lyssnade till Martin Luther King på 1960-talet. Hon anklagar David Garrow för att sprida falska rykten för egen vinnings skull och tror inte att Martin Luther King skulle ha gjort något otillåtet eller kriminellt.
– Det skulle undergrävt allt som han offrade sig för, kämpade för och till slut dog för, säger hon till The Daily Mirror.
Kontroversiell publicering
Garrows artikel har tidigare refuserats av bland annat The Guardian, The Atlantic och Washington Post. Orsaken till det är oklart. Det skriver Standpoints chefredaktör, Michael Mosbacher, i en kommentar som förklarar varför tidningen nu publicerar Garrows uppgifter. Mosbacher antyder att det beror på att de nya uppgifterna om King är för kontroversiella.
En del bedömare menar att det är svårt att avgöra trovärdigheten hos källorna som Garrow hänvisar till i sin artikel. Bland annat det faktum att han inte haft tillgång till ljudinspelningarna utan förlitar sig på FBI-agenters anteckningar under de beskrivna händelserna. Det går inte att avgöra om vilka eventuella motiv FBI-agenterna haft när de gjort sina anteckningar.
Samtidigt gör Garrows välrenommerade bakgrund, med bland annat ett Pulitzerpris för sin biografi om människorättskämpen, att det är svårt att bortse från de nya uppgifterna, menar en del.
Nyheten har fått stor spridning i brittiska medier och i USA har The Christian Post skrivit om de nya uppgifterna.
Kan påverka svenskt pris
I Sverige delas Martin Luther King-priset ut av Equmeniakyrkan, Kristna Fredsrörelsen och Sveriges kristna råd till personer som verkar i hans anda. På hemsidan skriver man att priset får påminna om livet och arvet av en man: ”som lärde oss genom sitt exempel – mod, sanning, rättvisa, medkänsla, värdighet, ödmjukhet och tjänst.”
Ickevåldsaktivisten Martin Smedjeback är med i priskommittén och har arbetat för att uppmärksamma Martin Luther Kings arv i Sverige. Han säger till Dagen att det nu är fruktansvärt att läsa de nya uppgifterna om hur Martin Luther King ska ha behandlat kvinnor.
– Man kan ju inspireras av en persons gärning utan att för den skull godkänna eller etiskt försvara alla handlingar i dennes liv. Men det blir ju svårare ju djupare en person faller. Om detta stämmer så borde det förändra bilden vi har av King, säger han.
1960-talet var en annan tid, med ännu tydligare patriarkala normer, där speciellt svarta kvinnor var mycket utsatta. Martin Smedjeback menar att detta ändå inte kan användas som någon form av ursäkt.
– Det är ju i högsta grad relevant hur man beter sig som människa, man kan inte skilja etiskt på politisk kamp och det personliga liv, det bör hänga ihop, det pratade King själv om.
Karin Wiborn, är ordförande i priskommittén, och hon kände till att Martin Luther King var otrogen, men inte de senaste uppgifterna. Om de stämmer så kommer det självklart att påverka priset, menar hon.
– Vi måste samtala och bearbeta hur vi förhåller oss till detta, säger hon.
Läs även | Pastorn som förändrade världen