Nyheter

Påven till Elise Lindqvist: "Du är Sveriges Moder Teresa"

Elise Lindqvist brukar gå under smeknamnet "Ängeln på Malmskillnadsgatan", för sitt arbete för prostituerade i Stockholm. Påve Franciskus gav henne ett helt annat namn.

Det var efter påve Franciskus onsdagsmässa som Elise Lindqvist var en av dem som fick audiens, och när Dagen når henne via telefon från Rom är "Ängelns från Malmskillnadsgatan" eld och lågor.

– Jag var så nervös och fick hänga över skyddsräcket, berättar Elise Lindqvist om påvemötet.

Hon kallar Franciskus för "vår underbara lilla fina påve" och berättar om ett glatt möte med den katolska kyrkans ledargestalt som pågick i några minuters tid.

– Jag tittade honom rakt i ögonen när jag hälsade på honom och släppte inte hans hand. Jag fick berätta hur mycket jag uppskattar honom, hans pondus, inte minst när det gäller människohandel, när det gäller aborter och hans kamp mot sexslaveriet, säger Elise Lindqvist.

– Han svarade att han tyckte att jag gör ett fantastiskt arbete. Sedan blev jag kallad Sveriges Moder Teresa. Jag blev så snopen. Ja, sa han, jag vet att du är Sveriges Moder Teresa, berättar Elise Lindqvist och fortsätter;

– Jag höll på att smälla av.

Helighet och vördnad

När Elise Lindqvist berättar om mötet med påven är hon stundtals allvarlig och berättar om den vördnad hon kände, inte minst under den mässa som hölls under ledning av påven.

– Det ingav en sådan helighet, det var en sådan vördnad, säger hon.

– Jag förstod inte ett ord av vad påven sa, men jag njöt av allt. Det var lugnt, lågmält, med kraft och pondus.

Men stundtals är det med glimten i ögat som Elise Lindqvist berättar om mötet med "lille påven", exempelvis att han fick ett exemplar av hennes självbiografiska bok "Ängeln på Malmskillnadsgatan" där Elise berättar om hur hon själv blivit sexuellt utnyttjad sedan unga år, men hur livet vände, inte minst efter att ha mött Gud.

– Han fick min adress, så nu ska jag flirta med honom, säger 83-åriga Elise Lindqvist lite skämtsamt.

– Vi är jämngamla vet du, så nu kan jag ge järnet.

Elise Lindqvist summerar att mötet med påven var fantastiskt och intensivt.

– Men när det var färdigt och jag började slappna av höll jag på att falla ihop, berättar hon.

Konferens om trafficking

Elise Lindqvist åkte inte till Italien enbart för att träffa påven, utan har också deltagit i en konferens om trafficking med representanter från 22 länder.

– I Sverige slår vi oss för bröstet och tror att vi är så präktiga och tuffa, säger Elise Lindqvist.

Framför allt imponerades hon av hur man i Frankrike arbetar mot trafficking, inte minst hur de försöker komma åt sexköparna.

Elise Lindqvist har i Sverige lobbat för att skärpa den svenska sexköpslagen samt att införa ett program för att kunna hjälpa prostituerade ut ur sin livssituation. Bland annat har hon träffat justitieminister Morgan Johansson (S) för att diskutera frågorna.

Efter resan till Italien säger hon sig vara extra stridslysten.

– Nu kommer jag att slita hårt i politikerna, säger Elise Lindqvist.

Men framför allt kommer hon att fortsätta med sitt jordnära arbete, då hon på fredagskvällar ger sig ut på Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm med bullar, kramar och kärlek till dem som fastnat i prostitution.

– När jag kommer hem till Sverige ska jag iväg till min gata, Malmskillnadsgatan, den lämnar jag inte.

Läs även | Elise Lindqvist gästar Nordens största intervjupodd

Läs mer: Här möts påven och Greta Thunberg

Fler artiklar för dig