Nyheter

Kyrkan stoppar norska prinsessan Märtha Louises shaman-turné

Prinsessan Märtha Louise har förbluffat norska folket med föremålet för sin nya kärlek: en amerikansk shaman. Efter påtryckningar har nu biskopen i Stavanger meddelat att man inte upplåter kyrkan till den turné som paret gör i Norge, ”Prinsessan och shamanen”.

1 av 3

Känslorna har svallat i grannlandet Norge inför det nya kärleksparet, som berättat om sin relation på instagram och därefter intervjuats i tv-programmet "God morgen Norge".

Märtha Louise - som tidigare varit gift med författaren Ari Behn - har sedan länge haft ett intresse för nyandlighet, och hon har bland annat skrivit böcker om kommunikationen med änglar. Nu har hon inlett en relation med den amerikanske shamanen Durek Verrett, eller "Shaman Durek" som han kallar sig.

Durek Verrett har kändisar som Gwyneth Paltrow och Selma Blair på shamanens kundlista. Flera kändisar har också hyllat det nya paret, skriver Vårt Land. Durek, som tidigare haft en relation med en man, skriver om Märtha Louise att hon förstår att han "står för kärlek oberoende av kön".

Har uttalat sig om cancer

På sin hemsida skriver Durek Verrett att han jobbar med att "ge framgång, glädje och healing". Men han säger också på sin hemsida att leukemi beror på dålig balans i blodet, och att han har kraft att återställa balansen.

Det uttalandet har fått norska leukemiföreningen att reagera, och man uppmanar kungahuset att ta avstånd från påståendena.

Många är också kritiska till den turné som paret planerar med start i morgon söndag i Köpenhamn. Orter som får besök är sedan Stavanger, Tromsö och Fredrikstad. Turnén har fått namnet "Prinsessan och shamanen", och en av platserna där shaman Durek skulle framträda var St Petri kyrka i Stavanger.

Norska Dagen reagerade

Efter påtryckningar - bland annat från norska kristna tidningen Dagen - ändrade sig dock biskop Anne Lise Ådnöy.

– Jag tycker inte att kyrkan är en plats där man ska ta emot denna nyandliga roadshow som prinsessan ska ut på tillsammans med shamanen, sa Dagen-redaktören Vebjörn Selbekk till norska Aftenposten.

Och nu säger alltså biskopen att det shamanen står för stämmer dåligt överens med det kyrkan står för.

"Under de senaste dagarna har det kommit fram nya upplysningar i medier om shaman Durek och hans verksamhet. Därför har Stavangers biskop kommit fram till att arrangemanget inte kan hållas i ett kyrkorum", skriver biskopen i ett uttalande, enligt norska tidningen Vårt Land.

"Vi tar inte betalt"

Biskopen säger till norska statstelevisionen NRK att det bland annat handlar om shamanens sätt att möta sjuka människor och att han tar betalt för att möta dem.

– I kyrkan tar vi inte betalt när vi ber för sjuka, säger hon.

Nu kommer turnén "Prinsessan och shamanen" i stället att hållas på ett hotell i Stavanger. På flera platser är nu turnén utsåld. En biljett till evenemanget där det finns platser kvar kostar i dagsläget runt 600 kronor.

Shaman Durek är, säger han till norsk press, mycket besviken över att han stoppas av kyrkan. Han kommenterar också de höga biljettpriserna i norska TV2:

– Priserna är höga, men det är därför att jag har så lite tid, så om du vill möta mig personligen får du betala.

– Jag är väldigt besviken, för jag ville verkligen prata om kärleken till religion tillsammans med biskopen och de här människorna. Jag studerade kristendom och gick på kristen skola. Vid sidan av shamanismen ville min far att jag skulle studera världsreligionerna.

Prinsessan får kritik

Durek menar att det är "sladder" som stoppat honom.

Även prinsessan Märtha Louise har fått kritik i norsk press. Det är inte, betonar flera skribenter, det faktum att hon har inlett en relation med en shaman man kritiserar: prinsessan är fri att älska vem hon vill. Kritiken gäller det faktum att hon utnyttjar sin prinsesstitel i marknadsföringen av ett kommersiellt arrangemang.

Tidningen Faedreandsvennen kräver att hon avsäger sig sin titel - men det, säger Märtha Louise till norska TV2, tänker hon inte göra. Märtha Louise tilltalas sedan 2002 inte "hennes kungliga höghet", vilket är ämnat att skapa större avstånd till kungahusets officiella verksamhet. Hon får heller inget apanage.

Ett stort pressuppbåd tog emot shamanen när han landade i Oslo. Paret mötte resten av kungafamiljen på Norges nationaldag 17 maj på en lunch på slottet. Durek Verrett har i en video på instagram tidigare hyllat kungaparet.

– Märthas föräldrar älskar mig och jag älskar dem. De har så vackra själar, sa han där.

Fler artiklar för dig