Nyheter

Asia Bibi: Glad att vara i Kanada

För första gången berättar nu frisläppta Asia Bibi med egna ord hur hon känner. – Hon är glad att vara i Kanada, men väldigt trött, berättar en vän för Religious News Service (RNS).

1 av 2

Den dödsdömda och senare frisläppta kristna kvinnan Asia Bibi har blivit en världskändis, men ingen har hittills lyckats intervjua henne.

Hon dömdes till döden för att ha hädat profeten Muhammed, och satt i fängelse i många år. I höstas blev domen upphävd.

"Outbildad kvinna"

När Dagen tidigare pratat med hennes advokat Saif ul-Malook har han sagt att hon är en outbildad kvinna som inte alls har för avsikt att bli någon aktivist för religionsfriheten i världen.

Efter många turer i Pakistan har hon ny lyckats fly till Kanada. Nyhetsbyrån RNS har varit i kontakt med vännen Nadeem Bhatti.

– Vi fick veta tre, fyra gånger att hon skulle lämna. Men det blev aldrig av, berättar hon.

Läs även | ”Asia Bibi har återförenats med sin familj i Kanada”

"Väldigt trött"

Frågan som alla ställer sig blir då: hur mår Asia Bibi i dag?

– Hon är väldigt glad att vara här, men väldigt trott. Hon är väldigt glad att ha fått återförenas med sina döttrar, säger Nadeem Bhatti.

Döttrarna, som är tonåringar, kom till Kanada i december, medan Asia Bibi och hennes man under flera månader varit i Pakistan och fått vänta på att resa ut ur landet.

När beskedet kom att Asia Bibi skulle släppas fri utbröt massdemonstrationer bland extremister i Pakistan som krävde att dödsdomen skulle verkställas.

– Hon har saknat sina döttrar så mycket. Hon har ofta frågat hur de mår och känt sig dålig för att hon inte kunnat vara där för att hjälpa dem, berättar Nadeem Bhatti.

Önskar ro och vila

Hon tillägger att familjen nu önskar ro och vila.

– De behöver tid för sig själva nu. De har en väldigt bra grupp som stöttar dem, säger Bhatti.

Exakt var i Kanada familjen befinner sig vill inte Bhatti säga, men Dagen återgav i tisdags uppgifter från Deutche Welle som påstod att döttrarna väntade på henne i Calgary i västra Kanada.

Hårt arbete

Enligt Bibis advokat Saif ul-Malook är hennes ankomst till Kanada ett resultat av hårt arbete från aktivister, utländska diplomater och andra ”som stod vid Bibis sida i tuffa tider och arbetade för hennes frihet”.

Läs även | Asia Bibi vann sista rundan mot hädelsestraffet

Fler artiklar för dig