Nyheter

”Asia Bibi har återförenats med sin familj i Kanada”

Kristna Asia Bibi, som dömdes till döden i Pakistan för hädelse, har anlänt till Kanada. Det uppger hennes advokat.

1 av 2

För drygt två månader sedan sa Saif ul-Malook till Dagen att Asia Bibi skulle lämna Pakistan "mycket snart". Hon hade då redan beviljats asyl i Kanada, där hennes familj väntade,

Natten mot onsdag rapporterade flera nyhetsbyråer att Asia Bibi lämnat Pakistan men ingen visste med säkerhet var hon var på väg.

Nu uppger advokaten för CNN att Asia Bibi har anlänt till Kanada.

– Det är en stor dag, säger Saiful Malook till brittiska The Guardian.

– Asia Bibi har lämnat Pakistan och nått Kanada. Hon har återförenats med sin familj. Rättvisa har skipats.

Skyddat boende

Den 53-åriga fembarnsmamman har enligt uppgifter befunnit sig i ett skyddat boende i Karachi sedan hennes frigivning i höstas, vilket ledde till rikstäckande demonstrationer från hårdföra islamistiska grupper.

Enligt Saif ul-Malook är Asia Bibis ankomst till Kanada ett resultat av hårt arbete från aktivister, utländska diplomater och andra "som stod vid Bibis sida i tuffa tider och arbetade för hennes frihet".

Läs mer Asia Bibis advokat: Snart får hon lämna Pakistan

Sent på tisdagskvällen uppgav en familjemedlem för tyska Deutsche Welle att Asia Bibis döttrar väntade på henne i Calgary.

Exakt hur det gick till när Asia Bibi, som 2010 dömdes till döden för hädelse, lyckades lämna Pakistan är fortfarande inte känt. Men en ej namngiven diplomat säger till Deutsche Welle att beskedet innebär en stor lättnad.

– Vi var oroade över hennes säkerhet, men fick inte träffa henne eller prata med henne i telefon för att slutföra pappersarbetet.

"Det är en stor lättnad"

Omar Waraich, biträdande chef för Amnesty International i södra Asien, uttrycker också stor glädje.

– Det är en stor lättnad att denna skamliga prövning äntligen har upphört och Asia Bibi och hennes familj är säkra. Hon borde till att börja med aldrig ha blivit fängslad, än mindre uthärda de ständiga hoten mot hennes liv. Det här fallet visar på ett skrämmande sätt farorna med Pakistans hädelselagar och det brådskande behovet av att upphäva dem, säger han till Deutsche Welle.

Fler artiklar för dig