Nyheter

Kristna Hällebergsskolan slipper böter

Hällebergsskolan i Ljungskile riskerar inte längre att behöva betala 300 000 kronor i vite. Det står klart sedan Skolinspektionen meddelat att skolans åtgärdsprogram är tillräckligt.

Efter ett skriftligt svar från Hällebergsskolan och ett uppföljande besök från Skolinspektionens sida skriver myndigheten i sitt beslut att: "Skolinspektionen bedömer att tillräckliga åtgärder vidtagits för att avhjälpa påtalade brister. Skolinspektionen avslutar därmed tillsynen av Hällebergsförsamlingens verksamhet vid Hällebergsskolan."

Fick allvarlig kritik

Det var i höstas som en mediegranskning visade på missförhållanden inom Hällebergsskolan. Avslöjandet resulterade i att Skolinspektionen inledde en granskning sedan såväl skolan som kommunen anmält situationen till myndigheten.

I mitten av oktober fick Hällebergsskolan allvarlig kritik och i det beslutet presenterade Skolinspektionen en rad krav på åtgärder som skolan skulle genomföra senast den 15 februari i år.

När Dagen skrev om läget i februari hade Hällebergsskolan precis presenterat ett åtgärdsprogram.

I ett 48-sidigt brev till Skolinspektionen beskrev Hällebergsförsamlingen, som är huvudman för Hällebergsskolan, bland annat hur sex- och samlevnadsundervisningen hade förändrats.

Enligt skolledningen hade eleverna till exempel fått större möjlighet att påverka innehållet i undervisningen. Dessutom fanns det möjlighet för att "reflektera och analysera normer".

Frivilliga morgonsamlingar

Skolledningen besvarade även kritik gällande brister i saklighet och allsidighet – och vetenskaplig grund. Dessutom klargjordes att skolans morgonsamlingar var frivilliga och att detsamma gällde "aktiviteter av bekännelsekaraktär".

Skolledningen beskrev även hur olika danser skulle integreras i verksamheten samt hur arbetet för trygghet, studiero, elevhälsa och åtgärder mot kränkande behandling hade förstärkts.

Allt detta sammantaget – och efter ett uppföljande besök – innebär nu alltså att Skolinspektionen har beslutat att avsluta ärendet.

Fler artiklar för dig