Den nya satsningen lanseras i samband med ett LAN som Malmö Pingstförsamling anordnar i helgen. Gaming och E-sport är växande företeelser, även inom kyrkan, och eftersom dessa former engagerar allt fler dataspelare är de intressant målgrupp att jobba med, resonerar Sport for Life.
Johan Lagerbeck, verksamhetsledare för Sport for Life, berättar att satsningen kommer att utgå från ett nätverk av församlingar som i dag på ett eller annat sätt arrangerar LAN, alltså tillfällen då en större grupp människor samlas och spelar dataspel tillsammans via ett lokalt datornät. Genom att dela erfarenheter ska församlingarna bättre kunna använda LAN för att skapa nya kontaktytor och göra så att arrangemangen kan bli en dörröppnare till församlingen.
– Målet framöver är att arrangera attraktiva LAN som påverkar både kyrkan och gamingvärlden, förklarar Johan Lagerbeck.
Först i raden att ansluta sig till Sport for Lifes gamingnätverk är Pingstkyrkan i Malmö. Församlingen har flera års erfarenhet av arrangera LAN där kyrka och gaming kunnat samverka på ett lyckat sätt, berättar Lagerbeck.
Wenny Sallbring är ungdomspastor i Pingstkyrkan i Malmö och sitter i planeringsgruppen för helgens LAN. Hon är också en av initiativtagarna till det nystartade nätverket.
– När jag mött kollegor från andra församlingar och pratat om att vi arrangerat LAN så är de intresserade, men möter inte alltid positivt gehör från sina sammanhang. En del har försökt att ordna LAN. Vissa LAN är lite mindre, andra har haft svårt att bli församlingsförankrade, säger Wenny Sallbring till Dagen.
– På vårt LAN är vi tydliga med att vi vill presentera Jesus och att det hela arrangeras av en kyrka. För oss är detta ett sätt att hjälpa våra ungdomar att tänka: "Hur kan jag vara en kristen i gamingvärlden?".
På lördagseftermiddagen drog Malmöförsamlingen igång "Disciples LAN & Chillax", ett tredagarsevenemang som arrangeras lagom till påsklovet. Minst 125 ungdomar plus ledare är därför nu samlade i kyrkans lokaler. Det bjuds turneringar, seminarier, tävlingar, pyssel, filmvisningar och mycket annat. Här finns också ett bönerum som hela tiden står öppet för ungdomarna.
Tre dagar fullproppade med aktiviteter, innebär det att ni kommer att dygna?
– Det här är inte ett läger med fasta sovtider utan vi släpper lös dem ganska fritt. Ledarna har ett sovschema så att vi ska orka, berättar Wenny och skrattar.
– Men deltagarna får bestämma själva. Däremot har vi de flesta organiserade aktiviteter under tider då de normalt kan tänkas vara vakna. Och ser vi att någon är jättetrött så uppmanar vi dem att gå och lägga sig. Man spelar bättre och fungerar bättre när man har sovit.
Är du själv en passionerad dataspelare?
– Jag är uppvuxen Nintendotjej, men nuförtiden spelar jag inte så mycket. Här är jag mer en pastoral kraft in i eventet. Jag tycker att det är kul att spela, men det ibland tar det mycket tid att spela, säger Wenny innan hon skyndar vidare till LAN-starten som är satt till klockan 16.00.