Det var när panelsamtalet kom in på frågan om det går att hitta andra berättelser som migration än de ofta mörka historier som präglar dagsdebatten, som det blev skarpt läge mellan deltagarna.
Kandidater till EU-parlamentsvalet från alla riksdagspartierna var samlade för att tala om migration och flyktingfrågor under paneldebatten, som var en del av kyrkornas nätverksdagar för migration och integration.
Hur kan vi ändra berättelsen så att migration inte bara är ett problem utan också kan vara något positivt? frågade debattledaren Marika Griehsel, och vände sig först till sverigedemokraternas representant Charlie Weimers.
"Kan få hit specialister"
Han svarade att migration kan vara positivt på individnivå, men pressades då på att tala mer om hur SD ser på situationen i världen i stort - en värld där många i dag är på flykt.
– Folk har alltid rört på sig. Sverige har alltid haft en invandring men ingenting som kommer i närheten av dagens situation.
– Men om jag ska peka på något specifikt så är det möjligheten för Sverige att få hit specialister ingenjörer från olika delar av världen. Den nya rörligheten har inneburit detta.
Den före detta kulturministern kunde inte hålla tillbaka känslorna inför Weimers uttalande, utan avbröt talarordningen med ett spontant:
– Men var är känslan av solidaritet, att ta ansvar?
Charlie Weimers svarade att för hans del handlar en kristen syn på solidaritet främst om att ta ansvar för närstående och för närområdet:
– Om vi ska tala om en kristen syn på solidaritet så ser jag det som att det går i koncentriska cirklar: det vill säga att man utgår från familjen regionen närsamhället regionen nationen Europa världen. Allting hänger ihop men graden av ansvar är större för det nära än längst bort.
Fick kvällens längsta applåd
Centerpartisten Gustav Hemming betonade att Centers syn på en annan berättelse om migration är att människor är möjligheter, och att vi kommer att behöva invandring för att få en positiv utveckling.
– Stockholmsregionen har historiskt haft störst invandring och är en av Eruoaps mest framgångsrika regioner.
– Titta på Ungern och Polen där högerpop är störst - de kommer att få otroliga svårigheter i att de bygger upp misstro mot människor från andra länder.
Alice Bah Kunke fick sedan utveckla hur hon ser på sin kristna tro som en grund för sitt engagemang - och fick kvällens varmaste applåd:
– För mig som kristen och som förälder handlar det om att träna och öva på min medmänsklighet.
– Jag vill lära mina barn att man tar hand om varandra. Jag vill inte sitta och räkna kronor - jag vet också att det kommer att löna sig rent monetärt att vi får hit fler människor som kan bygga upp landet.
– Men det handlar också att ta hand om varandra och det är det jag menar att vi måste våga tala om. Man kan få arga sms om att man är mesig eller flummig om man talar i de termerna. Men för mig är det helt centralt att vi som tror på alla människors lika värde och allas rättigheter, vi som tror på solidaritet - inte minst vi som är kristna - att vi måste våga tala om detta att ta ansvar och visa solidaritet i praktisk handling.