Nyheter

Jehovas vittne fick böter – visade ej granskade filmer

En medlem i Jehovas vittnen fälls för att ha visat film som barn kunde se i samband med en allmän sammankomst i somras. Han döms till dagsböter på totalt 43 000 kronor.

Södertörns tingsrätt slår i domslutet fast att den åtalade mannen förvisso inte uppsåtligen lät bli att skicka de aktuella filmerna till Statens medieråd innan han visade dem. Men tingsrätten menar att han har varit oaktsam och att han därför ändå ska dömas för brott mot lagen om åldersgränser.

Läs mer: Jehovas vittnen åtalas för filmvisning

Inte en godtagbar ursäkt

Att den 64-årige mannen hävdar att han inte kände till att han var tvungen att få filmerna granskade, samt att han varken informerats av Jehovas vittnens juridiska avdelning eller av polisen om detta krav, är enligt tingsrätten inte en godtagbar ursäkt.

"Det är ett samhälleligt ansvar att känna till lagars innehåll", skriver domstolen.

De aktuella filmerna, uppemot 58 stycken, visades under tre dagar på Stockholmsmässan i somras där många medlemmar i Jehovas vittnen, även barn under 15 år, var samlade.

Efter att Metro skrivit om filmvisningen polisanmäldes den 64-årige mannen som ansvarade för visningen. Under rättegången hävdade han dels att omständigheterna var sådana att filmerna skulle undantas från granskningskravet, dels att hans yttrande- och religionsfrihet skulle kränkas vid en fällande dom, samt att han i sådana fall även skulle utsättas för diskriminering, eftersom han då skulle missgynnas på grund av sin religiösa trosuppfattning.

Men tingsrätten valde att inte ta hänsyn till någon av invändningarna.

100 dagsböter

Under rättegången sa åklagaren Lisa Dos Santos till SVT att åtalet, i ett längre perspektiv, inte enbart handlade om det aktuella fallet.

– Jag skulle inte säga att det bara riktar sig till trossamfund, det är ju till alla personer som driver en organisation och vill visa film offentligt. Lagstiftningen ser likadan ut för alla. Man ska inte visa film för barn offentligt om den inte har granskats vid Statens medieråd.

Den 64-årige mannen fick en påföljd på 100 dagsböter vilket i hans fall innebar 43 000 kronor.

---

Fakta:

  • Lagen om åldersgränser för film som ska visas offentligt reglerar vilka krav som finns på offentliga filmvisningar. Syftet är att skydda barn från att se filmer som kan vara till skada för deras välbefinnande.

    Statens medieråd granskar och fastställer åldersgräns för filmer som ska visas offentligt. En film kan ha åldersgränsen barntillåten, 7, 11 eller 15 år.

    Filmer som inte lämnas in till Statens medieråd för granskning får en automatisk 15-årsgräns.

    Alla granskade filmer registreras i myndighetens filmregister.

---

Fler artiklar för dig