Nyheter

Jehovas vittnen åtalas för filmvisning

I veckan inleddes en rättegång mot Jehovas vittnen som kan påverka andra trossamfund. I fokus står filmvisning för barn under 15 år.

Det är en 64-årig man inom Jehovas vittnen som har åtalats för brott mot lagen om åldersgräns för film som visas offentligt. Brottet ska ha ägt rum i samband med att samfundets medlemmar var samlade på Stockholmsmässan förra året, något som Metro först avslöjade.

På måndagen inleddes rättegången i Södertörns tingsrätt i Flemingsberg, söder om Stockholm och på plats fanns såväl nuvarande medlemmar i Jehovas vittnen som tidigare medlemmar i Jehovas vittnen. Dessutom hade SVT åkt till domstolen för att göra ett reportage som sändes i Veckans brott.

I programmet intervjuas bland annat Jenny Küttim, som växte upp inom Jehovas vittnen, men som senare lämnade rörelsen och så nu håller på att skriva en bok om samfundet.

Kan få stora konsekvenser

Den 64-årige mannen inom Jehovas vittnen som står åtalad riskerar böter. Men om det blir en fällande dom menar Jenny Küttim att det kan få stora konsekvenser för hela samfundet.

– Det handlar om de måste skicka in sina filmer till Statens medieråd för att få dem granskade och godkända för att kunna visa dem för barn under 15 år – vilket de hittills aldrig har gjort, säger hon.

I de aktuella filmerna som visades vid sammankomsten på Stockholmsmässan kunde besökarna bland annat se hur en grupp Jehovas vittnen angrips av beväpnade människor.

Sabina Sjöberg, före detta medlem i Jehovas vittnen och en av dem som demonstrerade utanför Södertörns tingsrätt, säger till SVT att om filmerna hade skickats in för granskning så hade det definitivt blivit en 15-årsgräns.

Samtidigt konstaterar åklagaren Lisa Dos Santos att det inte är innehållet som ska bedömas.

– Det rätten har att ta ställning till är ifall man har visat de här filmerna olagligt, det vill säga att man inte har fått en åldersgräns som en sån här granskning mynnar ut i.

Hon får också svara på frågan vad en fällande dom skulle innebära för andra trossamfund.

– Jag skulle inte säga att det bara riktar sig till trossamfund, det är ju till alla personer som driver en organisation och vill visa film offentligt. Lagstiftningen ser likadan ut för alla. Man ska inte visa film för barn offentligt om den inte har granskats vid Statens medieråd.

Kan stoppas från mässan

Majeed Alnashi, juridiskt ombud för Jehovas vittnen, hävdar i ett skriftligt svar till SVT att videoklipp som används för samfundets religiösa undervisning och vid deras gudstjänster inte är "under tillsyn för statens medianämnd".

Stockholmsmässan har de senaste fyra åren stått värd för Jehovas vittnens årliga sammankomst. Men en fällande dom kan även innebära att samfundet inte längre får hyra lokalerna.

– Det ska inte förekomma någon verksamhet på Stockholmsmässan som inte är förenlig med lagstiftning. Om det har gjort det så är det beklagligt, har Thomas Andersson, vice vd på Stockholms Stadshus AB, tidigare sagt till Metro.

Samtidigt säger Peter Åkerbäck, som har forskat om Jehovas vitten, till Metro att åtalet troligtvis inte kommer att påverka samfundets befintliga medlemmar på något märkbart sätt.

– Den här typen av grupper har en tendens att hålla samman när de på något sätt granskas av samhället.

Fler artiklar för dig