Nyheter

Unitedgrundarens medarbetare: Magnus Persson manipulerade oss

Flera anställda och medarbetare i United Öresundskyrkan Malmö har blivit sjukskrivna och fått gå i terapi efter att ha varit utsatta för vad som beskrivs som ett ”manipulativt ledarskap” från församlingsgrundaren och nyvigda EFS-prästen Magnus Persson. Nyligen lämnade han sin tjänst och blev med omedelbar verkan arbetsbefriad.

1 av 2

Dagen har varit i kontakt med ett drygt dussintal personer som finns eller har funnits med i den innersta kretsen av församlingen United i Malmö, och som beskriver en bild av maktmissbruk, härskartekniker och vredesutbrott.

Parallellt med skildringen om hur United de senaste åren har gått från ”pingstkarismatisk partykyrka” till luthersk EFS-församling inom Svenska kyrkan finns alltså en tidigare dold berättelse som hävdar ett destruktivt ledarskap, där lära och liv inte stämmer överens.

– Det är fruktansvärt att bli utskälld eller drabbas av Magnus Perssons frustration och ilska bakom stängda dörrar, säger en före detta nära pastorskollega till Dagen.

En väl insatt och flerårig medlem i församlingen säger:

– Bara det faktum att tidigare anställda, om de själva inte sa upp sig, blev sjukskrivna och fick magsår, går eller har gått igenom depressioner och har fått gå till psykolog, är tydliga tecken på ett ledarskap som är minst sagt osunt.

Brev till medlemmarna

Som Dagen har rapporterat tidigare meddelade Uniteds styrelse vid ett församlingsmöte för drygt två veckor sedan att man har gjort en överenskommelse där Magnus Persson säger upp sig, och har blivit arbetsbefriad med omedelbar verkan.

Läs mer: Magnus Persson lämnar United Malmö

I ett brev som har gått ut till medlemmarna skriver styrelsen om ”osund ledarskapskultur”, ”bristande herdeskap” och ”beteenden som sårat människor”, och att Magnus Persson själv upplever att förtroendekapitalet i församlingen är begränsat.

Läs mer: Läs brevet till Uniteds församlingsmedlemmar

Ingen av kritikerna till ledarskapet som Dagen har varit i kontakt med vill träda fram med namn. Flera hänvisar till rädsla för negativa reaktioner. Vittnesmålen handlar bland annat om återkommande vredesutbrott hos Magnus Persson. Under årens lopp uppges han många gånger ha skällt ut sina anställda och medarbetare för saker som ”stämningen på gudstjänsten” eller ”intensiteten i lovsången”. Andra talar om hur Uniteds ledare ena stunden kunde hylla en person och nästa stund förkasta.

”Du är utbytbar”

En tidigare medlem med god insyn i församlingens innersta berättar:

– Han kallade mig för sin Timotheos medarbetare till Paulus i Nya testamentet. Vi hade många nära samtal, där vi drömde om framtiden och vad det skulle bli av mig och kyrkan. Men efter att jag inte hade varit i kyrkan så mycket under ett par månader blev han arg och sa: ”Jag har hundra som dig. Du är utbytbar”.

– Magnus kunde tala liv in i dig på söndagen, men på måndagen var det nästan psykisk terror. Det var inte ett beteende han visade utåt, utan bakom stängda dörrar. Man skulle lida för evangeliet, sa vi.

Ska ha kastat föremål

Flera berättar om en arbetsbelastning på anställda och medarbetare utöver det vanliga, något som också ska ha framgått av en kartläggning som gjordes 2014. Ett manipulativt beteende, där Magnus Persson skriver om historien till sin fördel, är ett annat vittnesmål. Det talas vidare om på gränsen till fysiska våldsamheter där Magnus Persson ska ha kastat föremål mot anställda samt brukat handgemäng i form av knuffar, och där smockan hängt i luften.

En före detta medlem berättar hur han fick i uppdrag att köpa in cigarrer och alkohol till fester och middagar i församlingsmiljön, och att det ibland har förekommit att de närvarande blivit berusade, något som bekräftas av flera till Dagen.

En annan beskrivning är att Magnus Persson avkrävde tystnadslöfte när någon var missnöjd, hade frågor eller ville sluta. Medarbetarna fick inte tala med varandra, uppges det.

– I dag ser jag hur Magnus Persson manipulerade oss. Att han som en extraordinär kommunikatör målade en visionsbild och undervisade om Uniteds värderingar, men hur han själv sedan agerade tvärtemot sin egen undervisning när han mötte oss i den närmsta kretsen, säger den tidigare pastorn i församlingen.

– Jag skäms över att jag inte konfronterat och stoppat Magnus när han vid flera tillfällen gått rejält över gränsen mot andra medarbetare med oproportionerliga och obefogade utskällningar, fortsätter den tidigare kollegan.

En av startpunkterna till den nu pågående ledarkrisen i församlingen var när ett 30-tal medlemmar för ett drygt år sedan kallade till ett krismöte i United Malmö där Magnus Perssons ledarskap ifrågasattes.

Ordföranden lämnade

Därefter har flera före detta anställda och nära medarbetare gett sina berättelser till Uniteds styrelse under hösten. United Malmös styrelseordförande Robert Öjfelth lämnade sin post i februari i ett skede då styrelsen fått kritik för att inte agera tillräckligt på de inkomna berättelserna. Flera församlingsmöten har också behandlat frågorna.

För cirka tio år sedan stod United Öresundskyrkan besöksmässigt på sin höjdpunkt med 600-800 gudstjänstbesökare. I dag uppges antalet gudstjänstbesökare uppgå till knappt 100.

Under årens lopp har ett stort antal medlemmar lämnat församlingen. En del av dem på grund av den teologiska resan mot en luthersk kyrka, andra på grund av ett destruktivt ledarskap, uppger Dagens källor. Det senare skälet har det dock inte talats om i den ”tystnadskultur” som har rått, varken inåt eller utåt, hävdar källorna.

– Många andra, som tidigare varit med i andra församlingar och såg United som sin kyrka, är i dag sårade människor och kanske aldrig mer kommer vilja engagera sig eller ens gå till kyrkan, säger medlemmen i United.

Splittrad församling

Också de satellitförsamlingar till United som har funnits i Göteborg, Stockholm, Oslo, England och Ryssland har med tiden sökt sig egna vägar.

United Öresundskyrkan i Malmö beskrivs i dag som en splittrad församling. Samtidigt har en del gudstjänstbesökare över huvud taget inte märkt av konflikten kring Magnus Perssons ledarskap, som framför allt sägs ha drabbat de närmaste medarbetarna och den ”inre cirkeln”.

Andra i församlingen, som medlemmen och juristen Peter Jonsson, menar att det som nu pågår i United i det närmaste är att betrakta som ett ”justitiemord”. Han hävdar att det finns en stor grupp medlemmar som inte delar den bild av Magnus Persson som styrelsen och andra förmedlar, och han varnar i ett brev Uniteds styrelse för personer med ”egna maktambitioner”.

– Det är en tragisk situation och det återstår att se om Gud kan rädda United från en splittring, säger han till Dagen.

Även Peter Jonsson delar dock uppfattningen att det ”förefaller helt klart att Magnus Perssons ledarskap har skadat ett antal personer … Något som inte ska förringas.” Det är i beskrivningen om huruvida Magnus Persson har vänt om, ödmjukat sig och bett om förlåtelse eller inte som det skiljer sig kraftigt åt.

När Magnus Persson i Dagen (5 mars) beskrev sig som "en ansvarsfull ledare" och sa att hans avgång "har att göra med större frågor än mig och United" upplevde flera av de drabbade det i stället som fortsatt brist på ansvarstagande.

EFS har under hösten varit medveten om problemen, och anlitat en konsult att hjälpa till att lösa situationen i församlingen. Missionsföreståndare Kerstin Oderhem har samtidigt här i Dagen 7 mars uttalat fortsatt förtroende för Magnus Persson som nu ska jobba halvtid som nationell inspiratör inom EFS.

Ansökt om medlemskap

United Öresundskyrkans gudstjänster fortsätter i S:ta Maria kyrka i Malmö trots turbulensen. En präst från EFS-församlingen Betania i Malmö hjälper bland annat till och predikar. I Uniteds församlingsledning finns prästen Magnus Tunehag, som har sin bakgrund i Evangeliska frikyrkan, och som nyligen prästvigdes samtidigt som Magnus Persson.

United har ansökt om att få bli associativa medlemmar i Pingst, något som ska fattas beslut om vid rörelsens rådslag i maj.

Läs även: Magnus Persson: Det är rena felaktigheter

Fler artiklar för dig