Nyheter

Arken närmar sig pingströrelsen – Så ser Linda Bergling på framtiden

I början av året välkomnades Linda Bergling, församlingspastor i Arken, som medlem i nätverket Pingst Pastor. För den fristående församlingen blev det ett steg närmare etablerad svensk kristenhet. – Framtiden får utvisa om Arken blir en pingstförsamling, säger Linda Bergling.

1 av 6

Mitt i ett industriområde, i Upplands-Bro, ligger församlingen Arkens lokaler. En fristående kyrka som för många förknippas med sitt stora fokus på helande. Församlingen lockar därför många med själsliga eller fysiska sår till sina mirakelkonferenser och helandemöten där grundaren, Linda Bergling, är ansiktet utåt.

På 10 000 kvadratmeter ryms förutom gudstjänstlokal och bibelskola även bokhandel, secondhand-butik, tv-studio och drygt 30 bönerum. Det ovanligt stora antalet bönerum beror på den vision som Arken har, att få vara en bönestation för helande och upprättelse.

Kallelsen är den stora drivkraften

Genom vårt samtal återkommer grundarna, det äkta paret Linda och Gunnar Bergling, till kallelsen som den främsta drivkraften. De menar sig ha fått det ”så starkt och tydligt från Herren, att få vara ett centrum för bön och för helande”. En kallelse som aldrig förändrats. Det är också en av anledningarna till att Arken hållit fast vid sin självständighet och inte gått in under ett etablerat trossamfund.

Ny medlem i Pingsts pastorsnätverk

Men nu har församlingen ändå tagit ett tydligt steg i den riktningen. På konferensen Pingst Pastor i januari välkomnades Linda Bergling som ny medlem i pastorsnätverket. Det är inget krav att vara pingstpastor för att få ingå i nätverket, men enligt Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, bör man inom några år bestämma sig för om församlingen vill ansluta sig till pingst eller inte.

– Jag fick erbjudandet att som Arkens representant delta i arbetsgruppen ”30 nya församlingar” i Pingst. Det föll sig därför naturligt att jag ville lära känna Pingsts församlingar och ledarskap på ett djupare plan, säger Linda Bergling.

Kommer Arken att bli medlem i Pingst FFS framöver?

– Det kan jag inte säga, det får framtiden utvisa. Men jag tror att vi kan få välsigna Pingst och att de kan få välsigna oss, säger hon.

Är ni oroliga för att församlingen Arken skulle behöva göra avkall på något om den blir medlem i Pingst FFS?

– Jag vet inte om samfund alltid är det bästa. För mig har det varit viktigt att finnas med i olika ekumeniska sammanhang och jag är med i flera olika nätverk, framför allt i Norden men även internationellt. Vi vill också samverka mer med svensk kristenhet.

Läs mer: Arkenpastorn Linda Bergling välkomnas av Pingst

Maken och pastorskollegan Gunnar, som ofta finns bakom hustrun Linda, tillägger.

– Det finns en risk att man stelnar som församling om man går in under ett samfund, säger han och nämner sina egna erfarenheter från åren då han var präst i Svenska kyrkan.

Han kunde då uppleva att han blev begränsad när han ”bad för människor till frälsning” och inte fick använda sina nådegåvor fullt ut.

– Vi vill lyda Herren och den bestämda uppgift han har gett oss, understryker han.

Har arbetat som diakon i Svenska kyrkan

Även Linda Bergling har sin bakgrund inom Svenska kyrkan där hon arbetat som diakon. Den svenskkyrkliga bakgrunden till trots har det inte varit aktuellt att bli en del av exempelvis Oasrörelsen, även om Linda var med i uppstarten av den inomkyrkliga rörelsen. Hon menar att det för henne varit viktigare att bygga församling än att anordna konferenser med karismatiska uttryck som hålls parallellt med de ordinära gudstjänsterna.

Under tre år arbetade hon även nära Ulf Ekman i samband med att Livets ord startade sin bibelskola. Men det är ett missförstånd att Arken en gång skulle ha varit en del av Trosrörelsen rent organisatoriskt.

Läs mer: Linda Bergling: Låt kallelsen stå i centrum

Satt åtta år i ledningen för Jesusmanifestationen

Att Arken som fristående församling skulle upplevt sig isolerade från svensk kristenhet håller Linda inte med om.

– Nej, det tycker jag inte. Vi har haft fullt upp med det arbete och den tjänst som Jesus gett oss. I stort har vi en positiv upplevelse från svensk kristenhet och med åren har den blivit positivare, säger Linda Bergling och nämner som exempel de åtta år hon var en del av ledningen för Jesusmanifestationen.

Hon tillåter sig dock att vara lite självkritisk.

– När jag ser tillbaka på åren som vi tjänat i Arken i Sverige så hade vi nog behövt ta mera tid att utveckla större kontaktnät med svensk kristenhet i stort.

Det är tydligt att Arken drar till sig människor med själsliga och fysiska åkommor. När vi visas runt i lokalerna tittar vi bland annat in i ett stort rum fyllt med vilstolar. Där sitter personer som deltar i en återkommande satsning, de så kallade Helandedagarna. Linda berättar att det är många utbrända och stressade som sökt sig hit denna gång.

Hur ser du på att inte alla blir helade?

– Det är samma sak som med sjukvården, ibland hjälper inte behandlingen. Men till skillnad från sjukvården så har vi en tro på det övernaturliga. Jag tror inte att vi ska ge upp utan att vi fortsätter att be för människans helande.

Vad krävs av den enskilda individen i form av tro för att bli helad?

– Tro får vi som en gåva och ingenting annat. Tron kommer av att umgås med Bibelns ord och genom bön och det kan vi hjälpa våra gäster med. Att fortsätta be med och för dem och läsa bibelord för dem. På så sätt kan tron växa.

Finns det människor som farit illa under sin tid på Arken?

– Det beror på vad du menar med farit illa. Man måste skilja på om det skett övergrepp eller om människor kommer med förväntningar som vi inte kan leva upp till. Vi har hållit på i 40 år och det är klart att det finns besvikna människor som inte fått det de längtat efter. Men att det skulle ha skett övergrepp eller att någon blivit skadad, det har inte kommit till min kännedom.

Vill att besökare får Gudsmöte

En församling kan aldrig garantera att män­niskor inte ska bli besvikna, menar Linda Bergling. Församlingen består av människor, pastorn är inte Gud. Samtidigt vill Arkens medarbetare göra sitt yttersta för att de som kommer ska få möta Gud och få en stark upplevelse av honom.

Vad skulle du vilja säga till dem som upplever sig besvikna eller sårade?

– Ta omedelbart kontakt med oss. Kom hit på ett samtal eller skriv ett mejl så att vi får reda på vad som hänt. Många gånger handlar det inte om mig privat utan det kan ligga på andra plan. Har vi gjort något fel vill vi naturligtvis be om förlåtelse. Jag har ingen prestige att jag ska försvara mig.

Viktigt med respekt

Linda och Gunnar Bergling verkar, den stigande åldern till trots, starkt övertygade om att fortsätta stå trogna i den kallelse som de upplever att Gud har lagt på deras hjärtan. Arbetet genom församlingen Arken fortskrider, men med ett än mer öppet sinne gentemot övrig kristenhet och andra samfund.

– Jag tror att vi just nu är i en tid då vi i stort kommer att närma oss varandra i kristenheten. En viktig del i detta är att vi respekterar varandras församlingar och arbeten och stödjer varandra så att alla generationer kan stå tillsammans och att inte församlingar splittras och att det uppstår sår som tar lång tid att läka, säger Linda Bergling.

---

Fakta: Församlingen Arken

  • Fristående församling, med cirka 400 medlemmar, i Kungsängen.

    Grundades i mitten av 1980-talet av makarna Linda och Gunnar Bergling.

    Har förutom regelbundna gudstjänster även Helandedagar, Mirakelkonferensen och bibelskola.

    Lägger stort fokus på helande, bön och själavård.

    Bedriver mission i flera länder.

    Har egen bokutgivning och secondhand-försäljning.

    Driver två skolor: Kungsskolan för årskurs 1–6 och förskolan Växthuset.

    Driver retreatgården Sjöhamra gård, utanför Åkersberga.

    Det finns även två utposter till församlingen, en i Göteborg och en i Finland.

---

Fler artiklar för dig