Nyheter

Ungern vill ”skydda kristen kultur”

Ungerns premiärminister Viktor Orban slår nu tillbaka mot den kritik som EPP-gruppen i Europaparlamentet riktat mot regerande partiet Fidesz. – Vi kompromissar inte när det gäller att skydda den kristna kulturen eller när det gäller migration, sa han i en intervju i fredags.

Ungerns inställning när det gäller migration har skapat friktion inom EU, och nyligen ställde EPP-gruppen – dit Ungerns regeringsparti hör – ett trepunkts-ultimatum gällande om Ungerns plats i gruppen.

I fredags, på internationella kvinnodagen, gav premiärminister Viktor Orbán svar på tal i en intervju som sändes i Kossuth Radio. Regerande partiet Fidesz citerar intervjun i ett nyhetsbrev, och skriver att Orbán tog upp frågan om medlemskapet i den konservativa och kristdemokratiska gruppen i parlamentet.

Höger-vänsterskalan förändras

"Europa håller på att transformeras ... migrationen har förändrat våra liv", sa Viktor Orbán.

Den förändring premiärministern ser innebär, menade han, att den traditionella höger-vänsterskalan i politiken också förändras. I dess plats finns i dag i stället en division mellan partier som är för migration och de som inte stödjer migration.

Ungern är inte villigt att kompromissa när det gäller migration och inte heller när det gäller att "skydda den kristna kulturen", betonade han.

"Allt annat kan tas upp till diskussion", sa han.

När det gäller Fidesz plats i EPP menade han att även om det finns en möjlighet att Fidesz finner en plats utanför EPP, ser han hellre att gruppen "reformeras" så att den också välkomnar migrationsfientliga partier.

Polen mest intressant

Om Fidesz däremot skulle skapa en ny grupp är Polen det första land man vill söka kontakt med.

"Givetvis är Polen det första land vi kommer att förhandla med", sa han.

Polens regerande parti, Lag och Rättvisa (PiS) är inte medlemmar i EPP, sa Orbán, som också berättade att den polske premiärministern Mateusz Morawiecki kommer att tala vid nationaldagsfirandet den 15 mars i Budapest.

I en tidigare artikel i tyska tidningen Die Welt har Orbán sagt att han önskar att migrationsfrågorna inom EU skulle lyftas över till en särskild instans, bestående av inrikesministrarna i respektive EU-land. På så vis skulle man kunna finna de mest effektiva lösningarna för att göra Europa till "en säker plats", skriver Fidesz i sitt nyhetsbrev.

"Lyckligt lottade"

VIktor Orbán passade också på att gratulera ungrarna för att unga människor i landet vill ha många barn.

"Ungrare är lyckligt lottade därför att unga människor i vårt land vill ha fler barn", sa han.

Delar av det familjeprogram han själv lanserade nyligen kommer att finnas på plats redan i juli, berättade han. Det gäller bland annat fördelaktiga lån och stöd till bilköp. Skattelättnader för mödrar med minst fyra barn dröjer lite längre, till 2020.

Fler artiklar för dig