Nyheter

Anders Göranzon blir ny ledare för Bibelsällskapet

Anders Göranzon, 58 år och präst. Det är den nye generalsekreteraren för Svenska bibelsällskapet. För tillfället arbetar han som lärare på Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala.

Dagen har tidigare rapporterat att den nuvarande generalsekreteraren Anders Blåberg blir pastor i Korskyrkan i Uppsala. Rekryteringen efter en ersättare har pågått sedan slutet av förra året och i dag blev det alltså klart. Prästen och läraren inom homiletik (predikokonst), Anders Göranzon, tar över stafettpinnen.

– Det känns oerhört meningsfullt. Uppdraget fyller mig med en spänd förväntan och en djup glädje, säger han i ett pressmeddelande.

Anders Göranzon, fembarnsfar, har tidigare arbetat som församlingspräst på åtminstone två sydliga platser, i Kalmar och i Sydafrika. I Sydafrika bodde han sammanlagt 7,5 år, utsänd av Svenska kyrkans internationella arbete.

De senaste åren har han dock befunnit sig på hemmaplan och där undervisat i predikokonst vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala.

– Att få leda arbetet med att göra Bibeln översatt, känd, tillgänglig och använd ser jag som mycket viktigt i vår tid när många saknar ett språk för sin andliga längtan. Därför blir det också för mig en naturlig fortsättning på det arbete jag har nu som lärare i predikokonst.

Men än på några månader behöver inte Svenska bibelsällskapet vänja sig vid en ny Anders. Blåberg sitter kvar på posten fram till augusti i år innan han avslutar sina fem år som generalsekreterare.

Fler artiklar för dig