Nyligen prästvigdes Magnus Persson för EFS. Men kritiken mot hans ledarstil i United påverkar inte förtroendet för honom inom rörelsen.
– Jag tror att han har ett viktigt uppdrag in i rörelsen och i kristenheten i Sverige, säger EFS missionsföreståndare Kerstin Oderhem till Dagen.
Den omfattande kritiken mot Magnus Persson, som Dagen skrev om tidigare i veckan, kom som en stor överraskning får många utanför församlingen United i Malmö. Men inte för Kerstin Oderhem.
Läs mer: Magnus Persson lämnar United Malmö
I september i fjol – efter att United lämnat pingströrelsen och i stället gått med i EFS – kallades hon och EFS distriktsföreståndare i Skåne till United i Malmö där styrelsen informerade om den befintliga kritiken.
– Redan samma kväll påbörjade vi en handlingsplan som involverade anställda, styrelsen och församlingsmedlemmarna, säger Kerstin Oderhem till Dagen.
Erbjudit samtal i församlingen
Hon berättar att en konsult har anlitats. Han arbetar med alla i församlingen som önskar och har varit med på församlingsmöten.
– Vi har också erbjudit samtal för medlemmar och anställda.
– Vi agerade så fort vi fick informationen och jag tycker att vi har gjort det vi har kunnat. Sedan finns det alltid en del personer som önskar att det skulle gå ännu snabbare. Jag vet att styrelsen har fått frågor om varför det går så långsamt.
Under processen, där United har gått från att vara en pingstförsamling till att bli en EFS-förening, har Kerstin Oderhem besökt Malmö flera gånger. Någon gång har ledarskapskulturen diskuterats, men hon säger att hon aldrig har märkt några problem i samband med de gudstjänster som hon har deltagit i.
– Jag tror också att det här är ett problem som har funnits under ytan som många inte har känt till. Som styrelsen skriver i sitt brev till församlingen så handlar det här om ett historiskt bagage som de nu brottas med.
Apropå kritiken sa Magnus Persson tidigare i veckan att han historiskt har "ett stort ansvar". Han sa också att beslutet att säga upp sig från United handlar "om att vara ansvarsfull som ledare och ha församlingens bästa för ögonen".
Måste tala om brist och synd
Men flera personer med starka kopplingar till United menar att Magnus Persson skyller ifrån sig och inte tar sitt fulla ansvar.
– Församlingen befinner sig i en process där de gör upp med en ledarkultur, säger Kerstin Oderhem och poängterar att Magnus Persson är en nyckelperson. Och hon säger att han har varit en av initiativtagarna till denna process.
– Vi skapar kulturer som vi sedan blir gemensamma bärare av och vi blir inte fria från dem bara så där, svarar Kerstin Oderhem efter viss betänketid.
Hon betonar vikten av att våga tala om brist och synd vid dess rätta namn.
– Det är viktigt att ta sitt ansvar. Och jag upplever att Magnus tar det. Jag vet också att Magnus vill ha försoning och att han vill göra upp med det som har skett. Men här blir domen ofta väldigt hård från omgivningen. Den kristna tron står för upprättelse och försoning och det vill jag även ska gälla för våra ledare.
– Ja, vi har förtroende för honom och vi har förtroende för styrelsen i United. Han är anställd inom EFS på 50 procent och jag tror att han har ett viktigt uppdrag in i rörelsen och i kristenheten i Sverige.