Nyheter

Magnus Persson lämnar United Malmö – "Osund ledarskapskultur"

Under vintern 2018-2019 skakades församlingen United i Malmö av en ledarkris. Tidigare pingstpastorn Magnus Persson, som under hösten 2018 prästvigdes i Svenska kyrkan, lämnade sitt uppdrag efter en uppgörelse med styrelsen. I ett brev till församlingsmedlemmarna skrev styrelsen om "osund ledarskapskultur", "bristande herdeskap" och "beteenden som sårat medlemmar".

1 av 3

Vid ett församlingsmöte i söndags informerades församlingen om att Magnus Persson säger upp sig från sin tjänst.

– I praktiken har han redan slutat och är arbetsbefriad, säger United Malmös verksamhetsledare Camilla Moberg till Dagen.

I ett brev som gick ut till alla medlemmar på tisdagseftermiddagen skriver Uniteds styrelse att Magnus Persson själv upplever att förtroendekapitalet i församlingen är begränsat och att han därför önskar ta ett steg tillbaka.

Lyssnat till berättelser

På församlingsmötet talades det om att styrelsen har tagit del av berättelser från anställda och andra medlemmar angående problemen. Styrelsen skriver vidare i brevet att det de senaste åren har skett en förändring i positiv riktning, där man har velat ta avstånd från det som varit osunt i ledarskapskulturen. Det beskrivs att församlingen har gjort en förändringsresa mot en stabil teologisk grund.

Men samtidigt har det omfattande kulturbygge som präglat församlingen under så många år hindrat församlingen från att gå vidare, skriver man.

Läs mer Magnus Persson: Nu får nya krafter ta vid

Inspiratör inom EFS

Magnus Persson gick i januari ner till halvtidstjänst i United Malmö för att arbeta som inspiratör för EFS på nationell nivå. Den uppgiften kommer han att fortsätta med på halvtid framöver när han nu slutar i United. Kollegan Magnus Tunehag kommer att finnas kvar som präst i församlingen och dessutom kommer ett operativt ledarteam med styrelsen att hålla i ledningsfunktionerna, uppger Camilla Moberg.

Framöver kommer församlingen att inbjudas till samtalskvällar kring framtiden.

Läs mer Så vände United från party till Luther

Även ny ordförande

"Vi som styrelse önskar att tiden framåt får genomsyras av nåd, upprättelse, förlåtelse och försoning. Var med och be för att relationer i vår församling helas och upprättas och att sår kan få läkas", skriver styrelsen i brevet.

Nyligen lämnade även United Malmös ordförande, Robert Öjfeldt, sitt uppdrag, I stället har tidigare vice ordföranden Carolina Mellergård klivit upp som ny ordförande.

United Malmö har ansökt om associativt medlemskap i pingströrelsen, något som Pingst ska ta ställning till vid sitt rådslag i maj.

Läs mer Brevet från Uniteds styrelse till församlingsmedlemmarna

Fler artiklar för dig