Nyheter

Läs brevet till Uniteds församlingsmedlemmar

Dagen publicerar här det brev som styrelsen i församlingen United skickade ut till kyrkans medlemmar efter söndagens församlingsmöte.

Läs mer | Magnus Persson lämnar United Malmö

Inledning
Vi vill börja med att tacka för det stora stöd och engagemang som vi i styrelsen har upplevt från församlingen den senaste tiden. Vi har känt oss burna av era förböner och er omsorg och det har betytt mycket för oss var och en i styrelsen.

Vi vet att informationen på det förra församlingsmötet var omvälvande och att det finns många olika känslor kring den process vi är inne i. Processen upplevs på olika sätt av olika personer i vår församling och här behöver vi visa respekt för varandra och ge varandra tid.

Låt oss sammanfatta bakgrunden i den här processen. 

Bakgrund
Magnus Persson har själv kommunicerat att han upplever förtroendekapitalet i församlingen begränsat och att han därför önskar ta ett steg tillbaka för att inte stå i vägen för de fortsatta och nödvändiga förändringar som behöver ske. 

På det senaste församlingsmötet talade vi om att vi ser att församlingen genom historien haft en osund ledarskapskultur med bristande herdeskap och beteenden som sårat medlemmar. När det gäller detta har styrelsen tagit del av berättelser från anställda och andra medlemmar. Vi har lyssnat till dessa berättelser och tagit dem på allvar.

De senaste åren är det mycket som har förändrats i en positiv riktning. Vi har velat ta avstånd från det som varit osunt i vår ledarskapskultur och församlingen har gjort en förändringsresa mot en stabil teologisk grund och gudstjänster med evangeliet i centrum. Detta är vi djupt tacksamma för.

Men konsekvenserna av det omfattande kulturbygge som präglat församlingen under många år har inte hanterats tillräckligt och det historiska bagaget hindrar oss från att gå vidare. Fastän vi inte vill det påverkar vår gamla kultur oss fortfarande och vissa beteendemönster finns kvar.

Magnus Persson avslutar sin tjänst i United
Utifrån denna bakgrund har styrelsen fört samtal med Magnus. Vi vill här informera om att vi har kommit överens om att han avslutar sin anställning i United och därmed har han sagt upp sig från sin tjänst. Han är från och med nu helt arbetsbefriad, men står till förfogande om någon önskar samtal.  

Magnus kommer att vara kvar som medlem i United, men kommer under en tid ta en paus från att delta i gudstjänster och annan verksamhet för att ge utrymme för ett nytt ledarskap att växa fram.

Vi som styrelse önskar att tiden framåt får genomsyras av nåd, upprättelse, förlåtelse och försoning. Var med och be för att relationer i vår församling helas och upprättas och att sår kan få läkas. Däremot har vi respekt för att det kan ta tid. Låt oss visa omsorg om varandra.

Nu har det blivit ett stort fokus på det som är smärtsamt i vår församlings historia, men det är viktigt för oss som styrelse att få säga att vår historia verkligen inte är svartvit utan färgrik. Under vår församlings snart 20-åriga historia finns det mycket att glädjas över och som vi är tacksamma för. Gud har gjort mycket i många människors liv genom vår församling. Vi är också tacksamma för det goda i Magnus ledarskap och förkunnelse som har betytt mycket för många.

Vi som styrelse vill tacka Magnus för samarbetsviljan i den här svåra processen och önska Guds välsignelse framåt. Magnus kommer fortsatt att arbeta som inspiratör för EFS Riks.

Information om arbetet framåt
Det är styrelsen som leder församlingen och vi önskar skapa en större stabilitet med fler ledamöter och en bredd av olika kompetenser och erfarenheter. Valberedningen arbetar med förslag på nya styrelseledamöter. Tanken är att ha ett fyllnadsval i april för att ersätta de ledamöter som lämnat i förtid.

Just nu utgörs det operativa ledarskapet av Camilla Moberg (verksamhetsledare), Magnus Tunehag (präst) och Nathalie Bencic (barn- och ungdomsledare). Vi önskar fortsätta att arbeta med frågan om hur vi vill bygga kyrka framåt, vilket inkluderar frågor som vision och kultur samt hur det operativa ledarskapet behöver se ut. Styrelsen vill därför involvera församlingen i samtalskvällar kring vår framtid. Vi återkommer längre fram med inbjudan till dessa.

Avslutning
Vi vill avsluta med att än en gång uppmana till att visa omsorg om varandra. Vi har alla olika upplevelser av det som har hänt, både i den här processen och genom vår församlings historia och därför reagerar vi olika på den information som nu har lämnats. Låt oss ge varandra tid att bearbeta detta, be om försoning och visa varandra respekt för de olika känslor som detta skapar. Låt oss framför allt lägga allt i Guds händer. 

Guds frid,
Styrelsen för United Öresundskyrkan

Läs mer | Magnus Persson: Nu får nya krafter ta vid

Fler artiklar för dig