Asia Bibi har blivit en internationell symbol för religionsfrihet och hennes fall har väckt uppmärksamhet runtom på jorden. Hon dömdes till döden för snart tio år sedan för att ha hädat profeten Muhammed, men i november förra året blev hon efter många turer frikänd av Högsta domstolen i Pakistan.
Det dröjde inte länge förrän folk vällde folk ut på gator och torg för att protestera mot domen, Pakistan lamslogs av uppretade islamister med krav på att Asia Bibi skulle hängas. Till slut var regeringen tvungen att ingripa och gatumobben lämnade arenan först efter att ett avtal slutits om att se över domen igen.
Få har träffat henne
Trots att många åtalas och även dömts för hädelse i Pakistan finns det inget annat som har fått så stor uppmärksamhet som Asia Bibis.
Men få människor har träffat kvinnan som står i händelsernas centrum, vars röst i stort sett aldrig kommit ut från fängelsecellen. Bilderna som används på henne är gamla och har återanvänts länge vid det här laget.
Bibis advokat
Men Saif ul-Malook har träffat Asia Bibi flera gånger. De senaste fyra åren har han varit hennes försvarsadvokat, och han var med vid hennes sida då fallet kom upp i Högsta domstolen och det slutligen slogs fast att det inte fanns tillräckliga bevis mot henne.
Att få tag på Saif ul-Malook har inte varit lätt, men Dagen når honom under ett besök i Norge där han bland annat framträtt i kyrkor för att berätta om sitt arbete. Vi når honom strax innan han ska sätta sig på ett flyg till Pakistan.
Får inte lämna
Trots att Asia Bibi i dag är frikänd från alla anklagelser har hon inte fått tillåtelse att lämna Pakistan, där regeringen ställt ett ultimatum att om hon släpps ut så får hon inte kritisera landet. Flera länder har erbjudit henne asyl, men troligtvis kommer Asia Bibi att få starta om sitt liv i Kanada.
Saif ul-Malook är säker på att hon snart får fri lejd.
– Hon kommer att lämna Pakistan mycket snart, säger han.
Hon har redan beviljats asyl i Kanada där hennes familj väntar.
Helt outbildad
Frågan är vad som väntar Asia Bibi nu, efter nio års fångenskap? Hon är redan en viktig symbol för religionsfrihet, men kommer hon själv söka rampljuset för sakens skull?
Nej, svarar Saif al-Malook.
– Hon är helt outbildad och har inte satt sin fot i skolan ens för en dag. Hon kan inte läsa, hon kan inte skriva och hon kommer från de absolut fattigaste förhållandena, säger han.
Kommer hon att tala ut?
– Självklart kan hon det, men vem kommer att förstå henne? Hon kan inte ett enda ord engelska, bara punjabi. Hon är en väldigt enkel människa som inte vet någonting om vad mänskliga rättigheter eller religionsfrihet är, säger Saif ul-Malook.
Tonar ned förväntningar
Han är mycket mån om att tona ned förväntningarna, att det här inte är en person som kommer ikläda sig rollen som en universell talesperson för religionsfrihet.
– Det är en symbol som hon har fått av omvärlden, säger Saif ul-Malook.
Att exempelvis jämföra Asia Bibi med människorättskämpen och fredspristagaren Malala, även hon från Pakistan, går inte.
Asia Bibi drömmer om att bli fri, men enligt hennes advokat har hon inga planer på något annat än att leva ett enkelt liv.
– Hon kommer inte att hålla föreläsningar på universitet eller något liknande, säger han.
När Asia Bibi frikändes och de stora demonstrationerna drog igång, kände hon till dem?
– Det gjorde hon.
Och vad var hennes reaktion?
– Hon sa, Jesus är med mig, ingen kan skada mig.
Är hon medveten om den internationella uppmärksamheten kring hennes fall?
– Jag sa till henne under tiden i fängelset, för att muntra upp henne, att USA:s president Donald Trump en dag kommer att hämta henne med Air Force One.
– Det fick henne att skratta, vilket fick fångvaktarna att reagera, ingen som är dömd till döden brukar skratta.
Saif ul-Malook beskriver situationen i fängelset något tudelat. Å ena sidan har Asia Bibi behandlats väl. Å andra sidan har fångenskapet gjort henne deprimerad då hon inte får träffa nära och kära.
Började 2009
Troligtvis är vi nu inne i slutet av hennes berömda rättsfall, som började då Asia Bibi år 2009 var ute på fältet tillsammans med ett fyrtiotal muslimska kvinnor. De började gräla om en skål med vatten. De muslimska kvinnorna ansåg den oren, då en kristen hade druckit, det blev ett gräl och senare påstod kvinnorna att Asia Bibi sagt något nedlåtande om profeten Muhammed.
Pakistan har länge kritiserats för sin hårda hädelselagstiftning, och Asia Bibis fall är bara toppen av ett isberg.
Tar på sig nytt fall
Saif ul-Malook säger att det finns andra dödsdömda kristna och till skillnad mot Asia Bibi även de som kan komma att bli mer frispråkiga framöver. Han är själv på väg att återvända till Pakistan för att ta på sig ännu ett känsligt hädelsefall, även denna gång en kristen kvinna som dömts till döden för en påstådd hädelse, Shagufta Kausar.
– Om hon kommer ut är det en person som kan uttala sig till media, säger han.
Hennes fall är inte lika känt, men Shagufta Kausar dömdes till döden år 2014 tillsammans med sin man där de båda anklagas för att ha skickat hädiska textmeddelanden via mobilen.
Har dödshot
Saif ul-Malook berättar att många pakistanier ogillar vad han gör, att han som muslim väljer att försvara kristna som åtalas för hädelse. Flera högt uppsatta personer som försvarat Asia Bibi har exempelvis dödats och många vill även se honom död.
Fick asyl i Europa
Saif ul-Malook fick tidigare asyl i Nederländerna, då han mer eller mindre tvingades ut ur Pakistan under turbulensen i samband med Asia Bibis frikännande dom. Men han valde att återvända för att försvara henne då Högsta domstolen öppnade upp fallet igen.
– Då sa de att om jag återvände till Pakistan så skulle jag bli av med mitt uppehållstillstånd och även få förbud att resa in i Nederländerna igen. Men det spelade ingen roll för mig, Asia Bibis fall spelade roll.
Skilda världar
Trots att han inte längre är välkommen till Nederländerna berättar Saif ul-Malook om de olika världarna han rört sig i de senaste månaderna. När han är i västvärlden vill alla komma fram och skaka hans hand och tacka honom. I Pakistan betraktas han närmast som kriminell.
– Men mitt jobb är där, människorna som behöver mig finns där. Jag försvarar en grupp vars röster väger alltför lätt, en grupp som är marginaliserade och som förföljs för att de är kristna. Jag önskar få stanna kvar i mitt land och jobba för de fattiga kristna som ingen annan vill hjälpa.