Nyheter

Sekten Österns blixt: Vilka är de?

Jesus lever. Och han gör det som en kinesisk kvinna i Chinatown i New York, enligt sekten Österns blixt, som blandar kristen lära med egna trosuppfattningar.

1 av 2

Österns blixt, eller Allsmäktige Guds Kyrka som man också kallar sig, är en hemlighetsfull rörelse. Ursprunget ska dock vara en kinesisk man som heter Zhao Weishan, och som under 80-talet var medlem i den kristna kinesiska sekten Roparna (inte att förväxla med 1800-talets roparröelse). Missnöjd med dess läror startade han en egen rörelse, Österns blixt.

En grundläggande tro inom Österns blixt är att Jesus återvänt till jorden. Denna gång ska han ha kommit inkarnerad som en kinesisk kvinna. Österns blixt har aldrig namngett henne, men enligt andra källor är det är en kvinna vid namn Yang Xiangbin.

Tre tidsåldrar

Österns blixt lär att det finns tre tidsåldrar, under den första kom Guds undervisning genom Gamla testamentet, och i den andra genom Jesus Kristus och Nya testamentet. Idag lever vi i det tredje stadiet, Rikets tidsålder, där Gud ska döma dem som inte accepterar den kinesiska Kristus och Österns blixt nya lära.

Rörelsen har en egen helig skrift ”Ordet framträder i köttet” som man menar att mänskligheten nu ska följa. På rörelsens hemsidor återfinns ofta citat från Bibeln, men de följs av texter ur ”Ordet framträder i köttet” eller av andra texter som man menar kommer från Gud. Sektens mål är att vinna över kristna till denna tro.

Finns under flera namn

Zhao Weishan och Yang Xiangbin ska ha flytt från Kina i början av 2000-talet och styr idag rörelsen från New York. Till skillnad från många andra sektledare finns det inga bilder på dem, de omnämns inte ens med namn på rörelsens hemsidor.

Österns blixt använder sig medvetet av internet för att nå ut. Man arbetar mycket professionellt och kan uppträda under andra namn än Österns blixt vilket ibland gör det svårt att koppla budskap och inlägg till sekten. Rörelsen producerar bland annat glättiga lovsångsvideos.

Läs mer Sekt försöker nästla sig in i svensk kristenhet

Läs mer Så känner du igen en irrlära

Fler artiklar för dig