Nyheter

Ledningen på Hällebergsskolan: Elever får numera påverka undervisningen

Efter hård kritik mot den kristna Hällebergsskolan i Ljungskile ställdes krav på omfattande förändringar. Nu har ledningen presenterat sitt åtgärdsprogram.

I det 48-sidiga brevet till Skolinspektionen beskriver Hällebergsförsamlingen, som är huvudman för Hällebergsskolan, bland annat hur sex- och samlevnadsundervisningen har förändrats sedan i oktober då Skolinspektionen var klar med sin granskning.

Enligt skolledningen har eleverna numera till exempel större möjlighet att påverka innehållet i undervisningen. Dessutom ska det finnas möjlighet för att “reflektera och analysera normer”.

Olika synsätt ska lyftas fram

Rapporten från Skolinspektionen kritiserade även Hällebergsskolan för brister i saklighet och allsidighet – och vetenskaplig grund. Gällande naturvetenskapens världsbild med evolutionsteorin som grund förklarar skolledningen bland annat att de arbetar för att “ge eleverna möjlighet att utveckla perspektiv på utvecklingen av naturvetenskapens världsbild och inblick i hur naturvetenskapen och kulturen ömsesidigt påverkar varandra”.

Samtidigt lovar skolan att elever ska få svara på frågor om i vilken utsträckning olika synsätt lyftes fram när de i efterhand utvärderar undervisningen.

Skoldagarna för eleverna i årskurserna 4–9 på Hällebergsskolan inleds 2–3 gånger per vecka med en morgonsamling, för eleverna i årskurserna 1–3 är det morgonsamling varje dag. Men i svaret till Skolinspektionen klargörs det att samlingarna är frivilliga och att "aktiviteter av bekännelsekaraktär" också är frivilliga.

Mer dans ska erbjudas

Skolinspektionen påpekade i höstas att närvaro ibland togs upp på morgonsamlingarna, och att frånvaro riskerade att ligga till grund för senare kvarsittning. Nu förtydligar skolledningen att närvarokontroll sker på följande sätt: de som är på plats klockan 08.00, då morgonsamlingarna inleds, noteras, men "den slutliga kollen görs klockan 08.10 och först därefter räknas sen ankomst".

I höstas kritiserades Hällebergsskolan dessutom för bristen på dansundervisning och nu beskriver skolan hur olika danser ska integreras i verksamheten.

I brevet förklarar skolan även hur arbetat för trygghet, studiero, elevhälsa och åtgärder mot kränkande behandling har förstärkts.

Skolinspektionen ska analysera

Det var i oktober som Skolinspektionen beslutade att Hällebergsskolans huvudman Hällebergsförsamlingen skulle vidta åtgärder för att avhjälpa påtalade brister senast den 15 februari – och att församlingen senast samma dag skulle redovisa åtgärderna för Skolinspektionen.

Annars hotade myndigheten med ett vite på 300 000 kronor.

Om svaret – och de vidtagna åtgärderna – räcker återstår att se.

Tar några veckor

Frida Eek, handläggare på Skolinspektionen, vill i dagsläget inte kommentera Hällebergsskolans svar.

– Jag vill inte säga något innan vi läst svaret och tagit ställning hur vi ska gå vidare. Det kommer att ta några veckor och sedan dröjer det ännu längre tid innan vi fattar något beslut, säger hon till P4 Väst.

Fler artiklar för dig