Nyheter

Filadelfia i Stockholm avsäger sig ansvar för härbärge

Filadelfia vill inte längre vara huvudman för kyrkornas gemensamma härbärge i Stockholm. Tanken är att öka insatserna i Rumänien och minska i Stockholm. 

1 av 2

Under snart fyra år har härbärget vid Slakthusgatan haft öppet 365 dagar om året, vilket inneburit nästan 1500 nätter och 40000 volontärtimmar.

– Det är en otrolig kraftinsats som både anställda och volontärer har gjort, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Varje kväll har det förberetts måltid, bäddat sängar, städat toaletter och pratat med gäster. Varje morgon har det serverats frukost, städats efter natten och förberetts för nästa dag, skriver församlingens föreståndare Niklas Piensoho i sitt senaste nyhetsbrev.

Filadelfiaförsamlingen vill fortsätta med arbetet om Stockholms stad bestämmer sig för att fortsätta stödja verksamheten, men inte vara ansvariga.

Vill satsa på plats i Rumänien

I stället vill man öka sitt engagemang på plats i Rumänien. Några resor har gjorts till två byar där många av dem som finns på Stockholms gator kommer i från.

– Det var chockerande att se vilken fattigdom de levde i, sa Robert Svanell, eldsjäl och anställd för att jobba med Härbärget, i söndagens gudstjänst.

– De här är människor lever helt utanför samhället.

Tillsammans med Läkarmissionen har Filadelfiaförsamlingen bestämt sig för att satsa på skola och utbildning, men också skolmat.

– Det ökade skolnärvaro med 90 procent, berättade pastor Erik Andersson i söndagens gudstjänst.

– Filadelfiaförsamlingen kommer fortsätta hålla öppet vid "Extra kalla vinternätter" för att ingen ska behöva sova utomhus när temperaturen kryper ner mot minus 7 grader. Detta kommer vi också att fortsätta att arbeta med, tillsammans med andra kyrkor och föreningar i Stockholm, berättar Niklas Piensoho.

Fler artiklar för dig