Nyheter

Ersättningsteologi bemöts på konferens

En konferens om messiansk judisk teologi hålls i helgen i Stockholm. – Vi vill ha en respektfull dialog inom svensk kristenhet i dessa frågor, säger David Åhlén som är med och arrangerar.

1 av 2

Konferensen i Roseniuskyrkan i Stockholm samlar ett 30-tal deltagare. På programmet står föredrag, gruppsamtal, gemenskap och relationsbyggande.

– Det är andra gången vi möts och förra året kom ungefär lika många, berättar David Åhlén, aktiv i Mishkan som arrangerar konferensen.

Mishkan är ett svenskt nätverk som bildades för ett par år sedan och som fungerar som en tankesmedja för messiansk judisk teologi.

– I Sverige och i stora delar av världen är messiansk judendom en marginell företeelse, utom i USA där den största gruppen finns.

Messiansk judendom är kortfattat beskrivet judar som tror på Jesus som Messias och Frälsare och att Gamla testamentet och Nya testamentet är lika viktiga.

Första besöket i Sverige

Huvudtalare på konferensen är Richard Harvey från London. Han har suttit i dialogsamtal i Vatikanen och är författare till flera böcker om messiansk judisk teologi.

– Det är första gången han är i Sverige och han talar bland annat om och bemöter den så kallade ersättningsteologin inom kyrkan, berättar David Åhlén för Dagen.

Läs mer: Lagens tid är inte förbi

Med ersättningsteologi menas vanligen att Israels roll som Guds folk har ersatts av den världsvida kyrkan, en uppfattning som är omstridd.

– Vi efterlyser ett samtal om messiansk judisk teologi och ser konferensen som ett utmärkt tillfälle att lära mer om den frågan och andra aktuella frågor inom området.

– Det är viktigt att lära av varandra, utbyta kunskaper och erfarenheter.

Familjen och Förintelsen

Under sitt besök presenterar Richard Harvey också en messiansk syn på det judiska folkets kallelse, landet Israel och den hednakristna kyrkans roll i förhållande till Israel.

– I fredags kväll svarade han på frågor om den felaktiga teologi som han menar finns i kyrkans i historia sedan kyrkofäderna.

– Han berättade också om sin egen familjs historia, om familjemedlemmar som dödats under Förintelsen, på ett sätt så att vi blev berörda, berättar David Åhlén.

Finns det inget samtal om ersättningsteologi i Sverige?

– Ett samtal finns men synen på Israel och landets roll, historia och betydelse för den kristna kyrkan är ganska oreflekterad. Vi anser att den behöver nyanseras.

Läs också: Messianska judar blir fler i Israel

Messiansk judendom växte fram i samband med den karismatiska förnyelserörelsen på 1960- och 70-talet. Främst i USA där den fortfarande är stark.

Är messiansk judendom en egen religion, ungefär som judendom eller kristendom?

– En egen religion är den inte. Messiansk judendom är en form av judendom men variationen är stor beroende på var i världen den tar sig uttryck.

– I Sverige skulle jag säga att den finns inom frikyrkligheten. Det finns sabbatsgrupper på flera håll i landet.

Är du själv messiansk jude?

– Nej, det är jag inte. Min resa började för sju år sedan när jag besökte Israel. Då upptäckte jag judendomen på ett nytt sätt och blev fascinerad av den rika tradition den bär på.

– Sedan har jag studerat teologi på egen hand och i min familj har vi börjat fira sabbat och andra judiska högtider.

– Jag har kommit till vissa insikter som jag tror är viktiga och lärt känna andra med liknande tankar och visioner, berättar David Åhlén.

Katoliker på konferensen

Han är annars nog mest känd som kristen musiker, och gläds över sitt nyvunna intresse för det judiska och de kontakter som det gett med andra som delar engagemanget.

– Representanter för katolska kyrkan och Svenska kyrkan är på plats på konferensen. Det är vi glada för. Den katolske biskopen Anders Arborelius är positiv.

Nätverket Mishkan är ett brett nätverk och har goda kontakter med bland andra First Fruits of Zion, en amerikansk organisation i Israel.

– Vi har inte medlemskap utan har en referensgrupp som arrangerar konferenser, läger, sabbatsretreater och studieresor till Jerusalem.

Konferensen pågår fredag kväll till lördag.

Fler artiklar för dig