Nyheter

Svårt att samla in pengar till moské vid Guds hus i Nacka

Projektet Guds hus mellan kristna och muslimer i Nacka fyller tio år. Men byggandet av en moské i samma hus som Fisksätra kyrka ser ut att ligga långt fram i tiden. Under tre miljoner kronor av beräknade kostnaden på 55-60 miljoner har kommit in.

1 av 6

FISKSÄTRA. I går, lördag, firade Guds hus i Stockholmsförorten Fisksätra sitt jubileum med besök av ärkebiskop Antje Jackélen. Hon deltog i en fredsbön under den interreligiösa världsveckan, och bad sida vid sida med muslimska imamen Muhammad Muslim Eneborg, judiska rabbinen Ute Steyer samt katolske kardinalen Anders Arborelius.

Till vardags vistas många muslimer i Svenska kyrkans lokaler i Fisksätra, där Guds hus som integrationsprojekt och religionsdialog är i full gång. Språkcafé, juridisk rådgivning, samtalsstöd med mera står på programmet. I trapphuset i kyrkan sitter tavlor med fredsbudskap från koranen, likväl som från Bibeln.

Skisser över ny moské

Vid jubileet i helgen visades arkitektskisser över de omdiskuterade planerna på ett gemensamt Guds hus, där Fisksätra kyrka byggs samman med en ny moské, med ett glasat innetorg emellan.

Men insamlingen från allmänheten till moskén har inte fått den fart som initiativtagarna i Fisksätra kyrka hoppats på. Den insamlingsstiftelse för moskébygget som har bildats med representanter från Svenska kyrkan, muslimska församlingarna samt katolska kyrkan har hittills samlat in 700 000 kronor. Detta sedan 2015.

Samtidigt har den tidigare beräknade kostnaden för moskébygget räknats upp från 40 miljoner kronor till 55-60 miljoner, uppger kyrkoherden i Nacka församling, Carl Dahlbäck, som beskrivs som den drivande kraften bakom projektet Guds hus.

Trögt få in pengar

På frågan om när byggstarten av en moské eventuellt skulle kunna ske får Dagen mest leenden tillbaka när vi besöker Fisksätra kyrka och frågar runt.

– Pengarna är den svåra biten, säger kyrkoherde Carl Dahlbäck.

Fisksätramoskén har en egen stiftelse, som enligt Sadat Sidiqi, kassör i styrelsen för muslimernas förening i Nacka, hittills har samlat in två miljoner kronor. I dagsläget möts muslimerna i en källarlokal i Fisksätra, och kan samla 250-300 personer till en fredagsbön, uppger Sadat Sidiqi.

Läs mer: Ärkebiskopen: Svenska kyrkan bygger inte moskéer

Glada och uppsluppna känslor i samband med helgens jubileum, där såväl muslimer som kristna deltog. Men det finns också starka kritiker till projektet som har varnat för religionsblandning och att Svenska kyrkan tonar ner sitt missionsuppdrag. Anders Wihk, ordförande för Kristdemokrater för en levande församling i Nacka, är en av dem.

– Jag är inte emot att muslimerna får en byggnad, och i religionsdialog och integrationsarbete finns det mycket positivt. Men det är inte Svenska kyrkans uppdrag att bygga moskéer, liksom muslimerna inte bygger våra kyrkor, säger Anders Wihk, vars grupp i kyrkofullmäktige har röstat emot att bilda en insamlingsstiftelse för Guds hus.

Olika syn på missionsuppdraget

Han tycker att projektet stjäl tid och resurser från församlingen och talar om en luddig definition – och desinformation – om vad Guds hus egentligen innebär. Han framhåller att drivkraften måste komma från muslimerna själva.

– I grunden handlar det här om att min syn är evangeliskt kristen, medan kyrkoherden och andra har en mer liberal kristen syn. Om vi får bygga en kyrka där vi kan visa den kristna tron för alla så är det bra. Men nu är det uttalande syftet att inte presentera kristen tro för den som är muslim, säger Anders Wihk.

Fler artiklar för dig