Nyheter

Ärkebiskopen: Svenska kyrkan bygger inte moskéer

Ärkebiskop Antje Jackelén håller inte med kritikerna mot Guds hus och ett framtida moskébygge i Nacka om att Svenska kyrkan är med och anlägger muslimernas gudstjänstlokal. – Det är en missuppfattning att Svenska kyrkan skulle bygga moskéer, säger hon till Dagen.

Beslut om att bilda Insamlingsstiftelsen Guds hus har tagits i kyrkofullmäktige i Nacka. I styrelsen för insamlingsstiftelsen sitter flera präster i Svenska kyrkan. Och vid tioårsjubileet i helgen visades ritningar på ett framtida gemensamt Guds hus med tillbyggd ny moské, som binds ihop med Fisksätra kyrka genom ett glasat innetorg. Därefter gjordes en insamling av pengar till saken.

Håller inte med kritiker

Kritikerna till projektet tycker inte att Svenska kyrkan ska ägna sig åt att bygga moskéer för en annan religion som inte erkänner Jesus som Guds son. På Dagens fråga om Svenska kyrkan verkligen har till uppgift att bygga moskéer svarar ärkebiskopen:

– Det är inte Svenska kyrkan som bygger en moské, utan det är muslimerna som bygger moskén. Det man samverkar kring är det gemensamma utrymmet emellan där man möts.

Men det sitter många präster i styrelsen för insamlingsstiftelsen?

– Det är inte Svenska kyrkan som bygger en moské, upprepar Antje Jackelén.

Läs mer: Svårt att samla in pengar till moské vid Guds hus i Nacka

Ärkebiskopen besökte jubileet av integrations- och religionsdialogprojektet i helgen och säger sig vara fascinerad över att Fisksätraförsamlingen vill tänka nytt, där moskén blir granne med kyrkan och man kan mötas i ett utrymme emellan för att tala om andliga och världsliga saker.

Hur ser du på risken att gå från religionsdialog till religionsblandning?

– Varje ärlig dialog har sina risker. Man kan bli lurad, man kan bli besviken. Det kan gå fel. Men alternativet till dialog är likgiltighet, konflikt och kyla och det gagnar varken kyrkan eller samhället. Så jag ser inget alternativ till dialog och att ta den risken.

Hur tänker du kring missionsuppdraget. Behöver muslimska grannar också få möjlighet att uppleva Jesus till frälsning?

– Jesus finns ju överallt, och att med den integritet som finns i min egen tro möta en annan i dialog för att lära känna den trostraditionen är inget som motsäger tanken på mission. Missionsuppdraget är att leva som kristen i världen och bära fram evangeliet. Konversioner händer. Det måste också få finnas ärlig dialog om vi ska kunna leva som goda grannar, säger Antje Jackelén.

Ber kristna och muslimer till samma Gud?

– Judar, kristna och muslimer ser sig alla som Abrahams barn och har därmed relation till Abrahams Gud. Ja, i slutändan är det samma Gud. Annars skulle vi kristna motsäga vår trosbekännelse till Gud Fader Allsmäktig, himmelens och jordens skapare: en enda Gud som skapat universum, och alltid större än våra ord och bilder. Men för oss kristna med ett tydligt ansikte i Jesus Kristus.

Fler artiklar för dig