Nyheter

Räddningsmissionen: Brotten tas inte på allvar

– Hatbrott och trakasserier mot gruppen utsatta EU-migranter tas inte på tillräckligt stort allvar av polis och rättsväsende. Det säger Ulrika Falk på Räddningsmissionen i Göteborg.

Ulrika Falk är verksamhetsledare på Räddningsmissionen i Göteborg och leder organisationens arbete för utsatta EU-migranter.

– Vi har inte varit med om att folk har blivit trakasserade här i Göteborg. Men jag kan inte säga att det inte har förekommit alls i Göteborg, för vi får ju inte reda på allt som händer, säger hon.

Hon säger att Räddningsmissionen i Göteborg har ett gott samarbete med kommunen och att man bedriver ett socialt arbete riktat mot gruppen migranter.

– Att det finns ett sådant arbete gör att människor får en tryggare vardag.

Däremot finns det, menar hon, en mer fientlig ton från polis och myndigheter i Malmö.

– Det ökar risken för att människor går över gränser. I Malmö finns ytterst marginellt organiserat socialt stöd, kommunen ser inte att de har något ansvar för den här gruppen. Detta sänder signaler till människor om att EU-migranter och tiggare är människor vi inte behöver visa omsorg.

Generellt sett är tendensen för Sverige i stort att hatbrott och trakasserier riktade mot gruppen EU-migranter och i synnerhet mot romer inte tas på tillräckligt stort allvar av polis och rättsväsende, säger hon.

– Dessa hatbrott förföljer den romska minoriteten, och detta gäller också Sverige.

Väljer att inte anmäla

Ulrika Falk betonar att utredningar visar att de som utsätts för trakasserier inom gruppen utsatta EU-migranter ofta väljer att inte anmäla.

– Detta beror på två saker: man vet inte vart man ska vända sig. Och man blir inte tagen på allvar om man anmäler.

Det som krävs för att stoppa trakasserierna och hoten är att myndigheter skaffar sig rutiner för att ta brotten på allvar och inte förminskar dem, menar hon.

Men lika viktigt, säger hon, är att politiker och andra ledare och även medier inte misstänkliggör denna grupp eller avhumaniserar den.

– När man förespråkar tiggeriförbud så ökar det risken för ökad rasism och hatbrott av den här typen, säger hon.

Fler artiklar för dig