I februari förra året upphörde United i Malmö formellt att vara en pingstförsamling. Sedan dess har föreståndaren Magnus Persson lämnat pastorsrollen och blivit präst i Svenska kyrkan. Tillsammans med sin tidigare pastorskollega Magnus Tunehag prästvigdes han i söndags i Lunds domkyrka för att hädanefter verka inom EFS.
Känner sorg
Inom pingst finns det medlemmar som har känt sorg över att en profilstark pingstledare går över till ett annat samfund med en annan dopsyn, ämbetssyn och nattvardssyn. Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, bekräftar att samtal med besvikna medlemmar i pingst har förts.
– Jag tror att det finns många som har behov av samtal i samband med detta och jag vet att det förts på flera håll. Det väcks många tankar, som "vi har barnvälsignat vårt barn i den församlingen, räknas inte det längre?".
Han menar att både tidigare församlingsmedlemmar och andra inom frikyrkligheten kan uppleva det som förvirrande när en stark ledare lämnar samfundet för ett annat, dessutom med annan syn på dop, nattvard och ämbete.
– Om man står kvar i sin övertygelse vad gäller dopsyn och det allmänna prästadömet, är man då antiekumen? Detta har skavt hos vissa, säger Daniel Alm.
Vill mer ekumenik
Magnus Persson har inte nåtts av de besvikna rösterna, men betonar att han inte vill utmärka sig som "elitistisk och exklusiv" i och med steget till EFS.
– Till dem som känner sig besvikna vill jag säga att vi fortfarande ser oss som en del av den bredare pingstväckelsen och vi har framfört vår önskan om ett fortsatt associativt medlemskap i Pingst FFS, säger han.
– Det är inte "antingen eller", det är "både och". Jag är uppvuxen i pingströrelsen och den har så mycket som jag uppskattar: en varm, hängiven andlighet och en djärv missionsiver.
Ändrad dopsyn
– Välsignelse är något gott och jag hoppas förstås att de går dopets väg sen. Jag menar att jag har en generösare dopsyn i dag. Alla som döps i vatten i Faderns och Sonens och den helige Andes namn är döpta.
Församlingens beslut att gå med i EFS fattades i februari förra året, med 70,5 procents majoritet. Sedan processen påbörjades, för ett antal år sedan, har ett 20-tal familjer från United valt att gå över till pingstförsamlingen Europaporten i Malmö. Det säger Andreas Wessman som är föreståndare i Europaporten. Magnus Persson tillägger att flera medlemmar med en baptistisk dopsyn valt att stanna kvar i församlingen.
Bevara relationer
Olika dopsyn till trots, både Daniel Alm och Magnus Persson är måna om att bevara relationerna och inte tala illa om varandra. Det finns en längtan att mötas över samfundsgränserna.
– Jag tror att vi genom detta kan ge en viktig signal till den nya generationen att vi inte behöver vattentäta skott utan en ekumenisk generositet, säger Magnus Persson.
– Med risk för att låta tjatig, det är inte frikyrklighet eller svenskkyrklighet vi behöver utan helkyrklighet.
Beslutet om huruvida United Öresundskyrkan blir kvar som associativa medlemmar inom Pingst FFS kommer att tas på nästa rådslag i maj.