Nyheter

Nu är Unitedpastorn Magnus Persson prästvigd

I söndags vigdes Magnus Persson, tidigare pastor för United i Malmö, till präst för EFS i Lunds domkyrka. Även Magnus Tunehag, tidigare pastor i Evangeliska frikyrkan, prästvigdes.

1 av 4

Lunds biskop Johan Tyrberg har uppdaterat sitt omslagsfoto på Facebook. På bilden syns han le mot kameran, iklädd sin fulla biskopsskrud. Bakom honom står en grupp vitklädda personer som biskopen precis fått viga till prästämbetet i Svenska kyrkan och EFS.

Stola och mässhake

Magnus Persson, tidigare pastor i Malmöförsamlingen United, är en av dem som inför en fullsatt domkyrka ikläddes stola och mässhake under söndagens prästvigning.

– Det var en härlig blandning av heligt allvar och jublande glädje, berättar han för Dagen.

– En genuint andemättad upplevelse, som även är djupt historiskt förankrad i Kristi kyrka. Det blir så väldigt konkret och kroppsligt genom hela liturgin, med prästlöftena, smörjandet med olja och påklädandet.

Kan du nämna ett särskilt tillfälle som var extra starkt?

– Att börja processionen nere i kryptan där man firat mässa sedan 1100-talet och sedan vandra upp mot högaltaret och därifrån bära ut nattvardsgåvorna till en kyrka fylld av nära och kära. Det gestaltar på ett vackert sätt både en förankring i Kristi kyrkas djupa rötter och att tjäna sin nutida omgivning med det tidlösa evangeliet.

Jobbar på kansliet

Magnus Persson var tidigare pastor i den dåvarande pingstförsamlingen United i Malmö under flera år. Som Dagen tidigare berättat kommer hans nya tjänst att kombineras med att vara inspiratör och koordinator på EFS kansli på halvtid, som innebär en del resande till andra församlingar.

Nu är du vigd EFS-präst och ska börja arbeta, vad ser du fram emot i din nya gärning?

– Jag har blivit vigd till Verbi Divini Minister, som är latin för ”det gudomliga ordets tjänare”. Det har alltid varit min kallelse, men som nu även blivit bekräftad och insatt i ett större sammanhang. Att genom ord och sakrament få förkunna evangelium och förmedla syndernas förlåtelse, befrielse från skuld och frid med Gud genom Jesus Kristus.

Läs Magnus Perssons krönikor på Dagen.se

EFK-pastor vigd

Även Magnus Tunehag, tidigare pastor i Johanneskyrkan i Linköping, prästvigdes, efter att ha arbetat som pastor i 30 år. I en intervju med EFS tidning Budbäraren svarar han på frågan vad som förde honom till missionsrörelsen inom Svenska kyrkan efter så många år som pastor i Evangeliska frikyrkan.

– Den lutherska teologin har jag levt med under nästan 25 års tid, med betoning på Guds nåd som dess starkaste klangbotten. Därmed blev steget att landa i en uttalad luthersk teologi inte särskilt stort. Ämbetssynen var inte längre kontroversiell för mig.

Han menar att söndagens prästvigning inte främst skedde för sin egen skulle utan för församlingens i Malmö. Där fanns behov av fler präster.

– Jag har därför det senaste året gjort kompletterande studier och kunde före sommaren tentera av det som behövdes, säger han till Budbäraren.

Malmö United Öresundskyrkan heter församlingen där de nyvigda prästerna kommer verka.

Fler artiklar för dig