Nyheter

Peter Hallström: Jag skrev Håll mitt hjärta för att trösta mig själv

I ännu en undersökning hamnar sången “Håll mitt hjärta” med melodi av Peter Hallström högst upp på listan över populära begravningssånger. – Det hade jag förstås ingen aning om när jag skrev den, men jag är glad om den kan trösta andra, säger Peter Hallström.

Hur många begravningar låten “Håll mitt hjärta” sjungits eller spelats på är det ingen som vet. Men att det är den mest önskade begravningssången just nu, det har Fonus tagit reda på i sin senaste undersökning.

Peter Hallström, som är den som skrivit melodin, har själv framfört den på oräkneliga begravningar. Men att den, flera år i rad, skulle toppa listan över de mest önskade sångerna på begravningar, det tänkte han inte på när han skrev den.

– Det är inget jag tänker på varje dag direkt, men nu när jag får prata om det fattar jag att det är stort och jag känner mig oerhört tacksam att få se detta hända som låtskrivare, säger han.

– För vad är vår uppgift? Dan Andersson skriver i texten till Spelmannen att vi ska sjunga till begravning och till dans, där finns musiken. Får man då nåden att hitta på en bit som människor kan använda i sina liv, det är större än man kan förstå.

Läs mer: Så kom sången till: Håll mitt hjärta

Skrev som tröst

Peter Hallström spelade in "Håll mitt hjärta" redan 1998, fast då på engelska. Han berättar att han skrev melodin utifrån sin egen sorg som grundade sig i att inte finna tillhörighet, inte hitta hem. Han skrev för att få tröst och på så vis är det därför inte särskilt märkligt att den blivit omtyckt i samband med livets största sorger.

– Stora stycken i mitt låtskrivande har varit för att trösta mig själv i den meningen att jag känner lugn av en viss melodi eller harmoni. Så på det sättet känns det väldigt fint om sången även kan få trösta andra, säger Peter Hallström till Dagen.

– Men det är klart att det kunde jag aldrig tro när jag skrev den, att den skulle bli så populär på begravningar.

Sången fick svensk text av artisten Björn Skifs som också är den som många förknippar låten med. Låten låg sammanlagt 142 veckor på Svensktoppen från 2003 till 2006.

Läs mer: Norge mindes terrorn på Utöya

Tsunamikatastrofen

Låten var även en av dem som sjöngs i samband med tsunamikatastrofen i slutet av 2004 då över 500 svenskar miste livet. Sedan dess är det många som förknippar sången med sorg och tröst, tror Hallström.

– Vi behöver saker att enas kring, om det så är en sång eller något annat, även när det händer vidriga saker. Som Lalehs låt "Some die young" till exempel som ju har blivit någon slags healingsång för hela Norge, säger han och syftar på massakern på Utöya 2011.

– Längtar vi inte alla efter att få tröst då och då? Men att vi i vuxenlivet inte får så mycket tröst.

Läs mer: Eggehorn låter barnen bli vägvisare

Inte tröttnat

Peter Hallström ska bara om någon vecka spela "Håll mitt hjärta", just på en begravning. Det handlar då om en man som tagit livet av sig.

– Det är familjen som önskat den och han hade även själv skrivit det i något brev att han ville ha den. Jag blir ödmjuk och tacksam när jag får spela den. Jag har inte blivit less på den än.

Vad gör du då om du tröttnar på den?

– Jag har ett knep och det är att framföra den på olika sätt varje gång. Det går att ändra energin och dynamiken i den så att det blir en rocklåt eller en lågmäld folkvisa, beroende på hur jag själv mår just då.

Fler artiklar för dig